Print this page

Πόσο νερό πρέπει να πίνει μια έγκυος;

Ιδιαίτερα, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές;
Δεν είναι πάντα εύκολο για μια έγκυο να συμπληρώνει τα 8-10 ποτήρια νερό που συνήθως ακούγεται ότι είναι απαραίτητα, ιδιαίτερα στους τελευταίους μήνες όταν η ουροδόχος κύστη πιέζεται από το βάρος του μωρού και κάθε έξτρα ποτήρι με υγρό σημαίνει κι άλλες βόλτες μέχρι την τουαλέτα! Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να πιέζετε τον εαυτό σας να πιει (κι άλλο) νερό, αφού μπορείτε να εξασφαλίσετε το σύνολο των υγρών που χρειάζεστε με άλλους τρόπους.

Σε γενικές γραμμές, μια έγκυος πρέπει να καταναλώνει περίπου 10 φλιτζάνια υγρά (ποσότητα που αναλογεί σε περίπου 2,5 λίτρα) την ημέρα. Από αυτά, οι ειδικοί συνιστούν τα 3-4 φλιτζάνια να είναι γάλα -ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της σε ασβέστιο. Τα υπόλοιπα, μπορούν να είναι χυμοί φρούτων ή λαχανικών, αφεψήματα βοτάνων, σούπα ή αναψυκτικά και, φυσικά, νερό. Ακόμα και ο καφές ή το τσάι μπορούν να συνυπολογιστούν, παρά τις διουρητικές ιδιότητές τους, αν και δεν θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά γιατί περιέχουν καφεΐνη. Επιπλέον, ο οργανισμός τους παίρνει νερό κι από διάφορες τροφές, κυρίως φρούτα και λαχανικά, αλλά και όσες είναι σε ημι-στερεά μορφή, όπως το γιαούρτι.

Συνυπολογίζοντας όλα αυτά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι 8 φλιτζάνια νερό την ημέρα είναι αρκετά (εκτός, φυσικά, κι αν επιθυμείτε να πιείτε περισσότερο) -ακόμα καλύτερα εάν με κάποια από αυτά αντικαταστήσετε κάποιο αναψυκτικό με ζάχαρη που ενδεχομένως πίνατε μέχρι τώρα.

Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε πως όταν έχει έντονη ζέστη ή εάν καταπονείτε το σώμα σας (π.χ. γυμνάζεστε) θα πρέπει να πίνετε ακόμα περισσότερο. Καθιερώστε τη συνήθεια να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό για να πιείτε εάν διψάσετε ή πιείτε ένα ποτήρι αραιωμένο χυμό φρούτων ή μερικές φέτες πεπόνι μετά από κάθε έντονη δραστηριότητες που διαρκεί πάνω από μία ώρα.