Print this page

Πόση σημασία έχει το μέγεθος της κοιλιάς στην εγκυμοσύνη;

Όλοι σας λένε ότι η κοιλιά σας είναι πολύ μεγάλη ή υπερβολικά μεγάλη για το στάδιο της εγκυμοσύνης στο οποίο βρίσκεστε; Μάθετε εάν τελικά το μέγεθος μετράει!
Οι γυναίκες που περιμένουν παιδί αγχώνονται συχνά και με διάφορες αφορμές. Το μέγεθος της κοιλιάς τους είναι μία από αυτές -ιδιαίτερα εάν οι άλλοι πάντα εκπλήσσονται με το πόσο μικρή ή μεγάλη δείχνει. Μήπως αυτό αποκαλύπτει κάτι για το τι συμβαίνει εκεί μέσα; Παίζει ρόλο στο πόσο φυσιολογικά θα εξελιχθεί η κύηση;

Στην πραγματικότητα, το μέγεθος της κοιλιάς στην εγκυμοσύνη εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, τόσο πολλές που ουσιαστικά κάθε γυναίκα έχει τα δικά της στάνταρ. Ο μόνος που μπορεί να σας πει με σιγουριά εάν όλα εξελίσσονται βάσει προγράμματος είναι ο γυναικολόγος σας. Ένας πρακτικός οδηγός για να υπολογίσετε πόση θα είναι η κοιλιά σας σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης είναι ο εξής: Υπολογίστε περίπου δύο εκατοστά λιγότερο έως δύο περισσότερα από τον αριθμό των εβδομάδων που είστε έγκυος. Το φούσκωμα της κοιλιάς σε εκατοστά όπως το βλέπετε στο προφίλ της σιλουέτας σας όταν στέκεστε όρθια θα πρέπει να βρίσκεται κάπου ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο αριθμούς. Ωστόσο, ακόμα κι αν η δική σας κοιλιά είναι πολύ μικρότερη ή πολύ μεγαλύτερη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχήσετε.

Εάν η κοιλιά σας είναι μεγάλη

Μπορεί απλώς να οφείλεται στο γεγονός ότι ξεκινήσατε την εγκυμοσύνη με κάποια παραπανίσια κιλά ή ότι έχετε πάρει αρκετό βάρος από τότε που μείνατε έγκυος. Ένας άλλος λόγος ίσως είναι η κατακράτηση υγρών, που είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στις έγκυες. Επίσης, μπορεί οι κοιλιακοί μυς σας να είναι αρκετά χαλαροί ή να κυοφορείτε ένα μεγάλο σε μέγεθος μωρό.

Εάν η κοιλιά είναι μικρή

Στην περίπτωση που όλοι σάς λένε ότι δεν φαίνεστε καν έγκυος παρόλο που έχετε ήδη μπει στον πέμπτο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωρό σας είναι πολύ μικρό. Οι περισσότερες ψηλές γυναίκες, αλλά και εκείνες που έχουν γυμνασμένους κοιλιακούς μυς κάνουν μικρή κοιλιά στην εγκυμοσύνη. Οπότε, εάν κάνατε συστηματικά γυμναστική πριν μείνετε έγκυος, είναι πολύ πιθανό να μην αποκτήσετε πολύ μεγάλη κοιλιά.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε απορίες και ανησυχείτε μήπως το μέγεθος της κοιλιάς σας απέχει πολύ από το «φυσιολογικό» το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας -τα σχόλια κανενός άλλου δεν πρέπει να σας αγχώνουν!