Print this page

5 πράγματα που κανείς δεν σας λέει όταν περιμένετε δεύτερο παιδί

Είναι υπέροχο να ζει κανείς αυτή την εμπειρία ξανά. Μην περιμένετε όμως ότι θα είναι όλα όπως την πρώτη φορά. Γιατί όταν περιμένεις το δεύτερο παιδί σου...

...Ξεχνάς ότι είσαι έγκυος μέχρι να φτάσεις περίπου στην 37η εβδομάδα

Θυμάστε πόσο πολύ ασχολιόσασταν με την εγκυμοσύνη την προηγούμενη φορά; Ότι είχατε φτιάξει το βαλιτσάκι για το μαιευτήριο από όταν μπήκατε στο δεύτερο τρίμηνο. Ότι κάνατε έρευνα αγοράς για μωρουδιακά, καρότσι και θήλαστρο μήνες πριν γεννήσετε; Ότι πηγαίνατε σε μαθήματα ανώδυνου τοκετού και γιόγκα για εγκύους; Ε, λοιπόν, μπορείτε να τα ξεχάσετε! Γιατί τώρα θα είστε πολύ απασχολημένοι, μαθαίνοντας σε ένα νήπιο να χρησιμοποιεί την τουαλέτα ή να καθαρίζετε σάλτσες από το χαλί για να ασχοληθείτε με την εγκυμοσύνη και το παιδί που μεγαλώνει μέσα σας.

...Νιώθεις κάπως χειρότερα από την πρώτη φορά

Ένας λόγος είναι ότι είστε -προφανώς- πιο μεγάλη, αλλά ο κυριότερος είναι ότι παρά την πονεμένη μέση και τα πρησμένα πόδια θα πρέπει να κυνηγάτε ένα πιτσιρίκι στις κούνιες, να τρέχετε γύρω γύρω από το τραπέζι προκειμένου να το πείσετε να φάει μια μπουκιά και να σκύβετε για να το σκουπίσετε μετά τα κακά ξανά και ξανά.

...Έχεις ενοχές

Κάποιο βράδυ, αφού θα έχετε διαβάσει τρία παραμύθια και θα έχετε τραγουδήσει τέσσερα νανουρίσματα θα αρχίσετε να φοβάστε ότι το καινούριο μωρό θα καταστρέψει τη ζωή του παιδιού σας και θα αλλάξει τις ισορροπίες στην οικογένειά σας. Σας ενημερώνουμε πάντως ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί! Αντιθέτως, η οικογένειά σας θα γίνει ακόμα πιο καταπληκτική!

...Συνειδητοποιείς ότι δεν θυμάσαι καθόλου πώς να φροντίσεις ένα νεογέννητο

Κακάκια με περίεργο χρώμα. Μια κοκκινίλα στον αφαλό. Οι πρώτοι θηλασμοί μέχρι να μάθει να πιάνει καλά το στήθος. Πώς να το πιάσετε για να μη σας γλιστρήσει στο μπάνιο... Όλα αυτά που σας προκαλούσαν πανικό την πρώτη φορά, θα σας γεμίζουν και πάλι με άγχος. Σίγουρα όμως θα γίνετε εξπέρ πολύ πιο γρήγορα αυτή τη φορά.

...Το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να σε μισήσει για λίγο

Είναι αναμενόμενο να πρέπει να περνάτε πολλές ώρες (κυριολεκτικά) κολλημένη με το καινούριο μωρό. Κι αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στο πρωτότοκό σας. Γι' αυτό μπορεί να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν να αγνοεί την ύπαρξή σας (και του μωρού), να προσκολληθεί στον πατέρα του ή να αρχίζει να λέει πράγματα που σας πληγώνουν. Μην ανησυχείτε... Όπως τόσες και τόσες ενοχλητικές φάσεις στην ανάπτυξή του, κι αυτό θα περάσει.