Print this page

Συναρπαστικά πράγματα που συμβαίνουν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Ο θαυμαστός κόσμος της φύσης!

Το πρώτο τρίμηνο, με τις ναυτίες, τις ενοχλήσεις και το απίστευτο στρες τελείωσε και τώρα πια απολαμβάνετε περισσότερο την εγκυμοσύνη σας και νιώθετε πιο χαρούμενη από ποτέ και γεμάτη ενέργεια. Παρόλο που κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης συμβαίνουν μοναδικά πράγματα στο σώμα σας προκειμένου να μετατραπεί σε εκείνη τη φιλόξενη αγκαλιά όπου θα μεγαλώσει το μωρό σας μέχρι να είναι έτοιμο να γεννηθεί, και το δεύτερο τρίμηνο είναι εξίσου συναρπαστικό! Να μερικά σχεδόν απίστευτα πράγματα που πιθανότατα σας συμβαίνουν καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές:

Η μήτρα μετακινείται

Καθώς δεν χωράει πια στην αρχική θέση της, η μήτρα αρχίζει να κινείται προς τα πάνω, προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερος χώρος για να μεγαλώσει το μωρό. Θα διαπιστώσετε ότι το στομάχι σας γίνεται πιο στρογγυλό και -ακόμα κι αν δεν έχετε χρειαστεί ακόμα να προμηθευτείτε ρούχα εγκυμοσύνης- σύντομα και τα πιο φαρδιά από τα ρούχα σας θα σας πέφτουν μικρά.

Αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού

Το μωρό σας κουνάει τα πόδια και τα χέρια του εδώ και κάμποσο καιρό και πλέον έχει αρκετή δύναμη ώστε να σας ρίξει μια μουνιά ή μια κλωτσιά που μπορεί να γίνει αντιληπτή. Η πρώτη φορά που θα διαπιστώσετε την ύπαρξή του εκ των έσω είναι μια αληθινά συγκινητική στιγμή που κάνει τις ναυτίες και την αδυναμία του πρώτου τριμήνου να βγάζει νόημα! Υπάρχει ένας μικρός άνθρωπος εκεί μέσα!!!

Το στήθος αρχίζει να αποθηκεύει γάλα

Γύρω στις 20 εβδομάδες, όχι μόνο έχει δημιουργηθεί εκείνος ο μηχανισμός που θα επιτρέψει στο σώμα να παράξει γάλα για το μωρό αλλά το στήθος έχει ήδη αρχίσει να μαζεύει πύαρ, το πρώτο πολύτιμο γάλα που θα του δώσετε τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό. Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά ίσως διαπιστώσετε ότι από τις θηλές σας εκκρίνονται κάποιες σταγόνες -δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά καλό είναι να προμηθευτείτε ειδικά pads για να μη λερώνονται τα ρούχα σας.

Το σώμα κάνει εξάσκηση στις συσπάσεις του τοκετού

Γύρω στη μέση της κύησης ξεκινούν οι λεγόμενες συσπάσεις Braxton-Hicks και νιώθετε τη μήτρα να σφίγγει για μερικά δευτερόλεπτα κάθε τόσο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οφείλονται είτε στην... προπόνηση που γίνεται στους μυς της μήτρας, ώστε να είναι σε φόρμα όταν έρθει η στιγμή του τοκετού είτε στην προετοιμασία του τραχήλου προκειμένου να μπορέσει να διασταλεί.

Το μωρό ακούει τη φωνή σας

Από τη 18η εβδομάδα τα αφτιά του εμβρύου έχουν σχηματιστεί πλήρως και μπορεί να ακούει ό,τι συμβαίνει στον κόσμο έξω από την κοιλιά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του, τραγουδώντας και του μιλώντας του κι εκείνο θα μάθει να αναγνωρίζει τον ήχο της φωνής σας. Μετά τη γέννησή του θα διαπιστώσετε ότι το μωρό στρέφει την προσοχή του σε εσάς ή τον μπαμπά του όταν μιλάτε, επειδή οι φωνές σας είναι ήδη οικείες.

Τα μαλλιά σας γίνονται πιο πλούσια και λαμπερά από ποτέ

Μια από τις καλύτερες «παρενέργειες» της εγκυμοσύνης είναι ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο τα μαλλιά σας γίνονται πιο πυκνά. Ο λόγος είναι ότι χάρη στις ορμόνες, ο κύκλος της ζωής της τρίχας αλλάζει και διευρύνεται το στάδιο της ανάπτυξης εις βάρος αυτού που προκαλεί την πτώση. Τα κακά νέα είναι ότι μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό θα παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας πέφτουν με πιο γρήγορους ρυθμούς και μπορείτε να αποχαιρετήσετε την πλούσια κόμη που είχατε μέχρι τότε.

Το μωρό σας γεύεται ό,τι τρώτε

Γύρω στη μέση της εγκυμοσύνης, το μωρό σας έχει αναπτύξει την αίσθηση της γεύσης και μπορεί να αντιληφθεί τη γεύση των τροφών μέσω του πλακούντα. Μάλιστα, μπορεί να έχει προτιμήσεις -κάποια από τα φαγητά που τρώτε να του αρέσουν και άλλα όχι. Εάν φροντίσετε να το φέρνετε σε επαφή με ποικιλία από διαφορετικές τροφές τώρα, κάνετε μια καλή αρχή για να μάθει να τρώει τα πάντα και αργότερα.