Print this page

Κράμπες στην εγκυμοσύνη: Γιατί συμβαίνουν και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που απασχολούν τις εγκύους.

Εάν έχει τύχει να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα από τον τρομαχτικό πόνο μας κράμπας στη γάμπα, δεν είστε μόνη. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες εγκύους, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Οι κράμπες είναι σπασμοί των μυών στη γάμπα που συνήθως προκύπτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν κοιμάστε. Παρόλο που είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο, οι ειδικοί δεν έχουν σαφή εικόνα για την αιτία που τις προκαλεί. Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες για τις κράμπες ευθύνεται το περπάτημα, η πίεση που ασκεί η μήτρα πάνω σε κάποια νεύρα ή κάποια ζητήματα με την κυκλοφορία του αίματος, εξαιτίας της πίεσης που ασκεί το έμβρυο στις φλέβες. Μερικές άλλες υποθέσεις τις συνδέουν με έλλειψη μαγνησίου ή ασβεστίου ή και αφυδάτωση. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να πρόκειται πράγματι για κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο, ωστόσο δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

Πώς θα ανακουφίσετε τον πόνο

Τη στιγμή που παθαίνετε κράμπα, δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στη γάμπα και να προσπαθήσετε να κάνετε διάταση στο μυ, τραβώντας τα δάχτυλα προς τα πίσω και σπρώχνοντας τη φτέρνα σε θέση φλεξ. Αντίθετα, αποφύγετε να τεντώσετε προς τα μπροστά τα δάχτυλα (σε point) γιατί έτσι υπάρχει η πιθανότητα ο πόνος να γίνει πιο έντονος. Κάτι άλλο που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να σταθείτε όρθια και, αφού κρατηθείτε κάπου για να διατηρήσετε την ισορροπία σας, να προσπαθήσετε να ανασηκώσετε τις μύτες των ποδιών.

Μπορείτε να αποτρέψετε τις κράμπες;

Αυτό που σίγουρα μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε! Πριν κοιμηθείτε, κάντε μερικές διατάσεις στα πόδια, τεντώνοντας και χαλαρώνοντας τις γάμπες σας αρκετές φορές. Επίσης, ένα ζευγάρι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορεί να βοηθήσει, όπως και το να αποφεύγετε να περπατάτε ή να στέκεστε όρθια για πολλή ώρα. Τέλος, φροντίστε να πίνετε πολύ νερό και συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου και ασβεστίου -εάν δεν παίρνετε ήδη.