Print this page

Γιατί δεν πρέπει να αγγίζουμε την κοιλιά μιας εγκύου

Τουλάχιστον, όχι χωρίς να ζητήσουμε τη συγκατάθεσή της.

Συναντάμε μια έγκυο γυναίκα στο ταμείο του σούπερ μάρκετ και το πρώτο πράγμα που μάς έρχεται να κάνουμε είναι να απλώσουμε το χέρι μας και να χαϊδέψουμε την κοιλίτσα της; Και μπορεί κάποιες εγκυμονούσες να απολαμβάνουν την προσοχή του κόσμου και τη διάθεση όλων να ασχοληθούν μαζί τους και με το μωρό, υπάρχουν όμως κι εκείνες που επιμένουν να αισθάνονται ότι το σώμα τους τους ανήκει αποκλειστικά και να μη θέλουν τον καθένα να τις αγγίζει. Γι' αυτό, καλό θα ήταν πριν απλώσουμε το χέρι για να χαϊδέψουμε μια φουσκωμένη κοιλίτσα να ζητήσουμε την άδεια -ακόμα κι αν ανήκει στην αδερφή ή την κολλητή μας. Μερικοί ακόμα λόγοι που δεν σας επιτρέπουν να το κάνετε είναι οι εξής:

Δεν είναι ευγενικό

Το πιο πιθανό είναι να ζητούσατε την άδεια κάποιου για να χαϊδέψετε το σκύλο του. Τότε γιατί σας φαίνεται τόσο αυτονόητο ότι μπορείτε να αγγίξετε μια έγκυο με το «έτσι θέλω»; Υποθέτουμε ότι δεν θα το κάνατε αυτό σε μια γυναίκα που ΔΕΝ είναι έγκυος, όμως η κύηση καθαυτή δεν καταργεί το δικαίωμά μας να απαιτούμε την αυτονομία του σώματός μας.

Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα

Πολλές γυναίκες θέλουν να πιστεύουν ότι δεν φαίνονται καν έγκυες ή προτιμούν να μη γίνονται το επίκεντρο της προσοχής όπου βρεθούν. Έτσι, το να βλέπουν ένα ζευγάρι χέρια να κατευθύνονται προς την κοιλιά τους δεν είναι ακριβώς κάτι που θα τους έφτιαχνε το κέφι. Το αντίθετο μάλλον....

Είναι επικίνδυνο

Τα χέρια μας είναι γεμάτα ιούς και μικρόβια. Γιατί να τα μοιράσουμε απλόχερα σε μια μέλλουσα μαμά και το μωρό της; Καλύτερα, για λόγους ασφαλείας, να κρατάμε τις αποστάσεις!

Δεν έχει κανένα νόημα

Ας το παραδεχτούμε! Οι πιθανότητες να νιώσουμε μια κίνηση του εμβρύου τη στιγμή που ακουμπάμε την κοιλιά της μαμάς του είναι απειροελάχιστες. Οπότε, δεν έχουμε κανένα απολύτως κέρδος κάνοντας αυτή την κίνηση. Ας περιμένουμε να γεννηθεί το μωρό και -όταν μας το επιτρέψουν οι γονείς του- το κάνουμε όσες αγκαλιές θέλουμε!

Είναι κάπως σεξιστικό

Δύσκολα θα ακουμπούσε κάποιος έναν άντρα σε κάποιο από τα σημεία που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με την τεκνοποίηση της συζύγου του, για να του δείξει πόσο χαίρεται που θα γίνει μπαμπάς, έτσι δεν είναι; Γιατί όμως το κάνουμε αυτό σε μια γυναίκα; Γιατί το σώμα τους όταν κυοφορούν θεωρείται κατά κάποιο τρόπο «κοινόχρηστο»; Πιστέψτε μας, δεν είναι!

Μπορεί να φέρει τη γυναίκα σε δύσκολη θέση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και έχουν πολύ άγχος για την εξέλιξη της κύησης και την υγεία του μωρού. Κάποιες, μπορεί να πιστεύουν ακόμα και σε προλήψεις και να φοβούνται ότι αρνητική ενέργεια μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο μέσα από το άγγιγμα. Ακόμα κι αν εσείς γνωρίζετε ότι οι δεισιδαιμονίες δεν έχουν καμία λογική βάση, δεν υπάρχει λόγος να τις κάνετε να αισθάνονται άσχημα.

Πιθανότατα δεν είστε τόσο κοντά της όσο πιστεύετε

Θεωρείτε ότι όλα αυτά ισχύουν, αλλά για τους άλλους; Δηλαδή, όχι για εσάς που είστε η αδερφή/κολλητή/φίλη/μαμά κ.λπ. της εγκύου; Κι όμως! Πολλές γυναίκες δεν επιτρέπουν ούτε στο σύζυγό τους να αγγίζει την κοιλιά τους -πόσω μάλλον σε μια καλή φίλη. Ακόμα κι αν είστε από τους πολύ κοντινούς της ανθρώπους, αυτό δεν σας δίνει το δικαίωμα να απλώνετε το χέρι χωρίς να ζητήσετε την άδειά της.