Print this page

8 φράσεις που δεν θέλει να ακούσει μια γυναίκα που περιμένει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια διαδικασία που επιβαρύνει όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχολογία μιας γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί. Λίγο οι ορμόνες, λίγο η αγωνία είναι λογικό να μην έχει όρεξη να ακούσει πολλά πολλά. Γι' αυτό, εάν μια φίλη, συγγενής, συνάδελφος ή απλώς γνωστή περνάει από αυτή τη διαδικασία, είναι προτιμότερο να μην της πείτε απολύτως τίποτα για το θέμα -ιδιαίτερα εάν είχατε σκοπό να πείτε κάτι από αυτά:

«Όλα θα πάνε καλά»

Δυστυχώς, αυτό δεν το ξέρει κανείς. Και επειδή έφτασα μέχρι το ιατρείο του γυναικολόγου για να κάνω εξωσωματική -μάντεψε- τα πράγματα σ' αυτόν τον τομέα δεν μου έχουν πάει και τόσο καλά μέχρι τώρα. Οπότε, προτιμώ να μην το συζητήσουμε μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

«Μια φίλη μου είχε κάνει τρεις και μετά...»

Δεν θέλω να ακούσω καμία ιστορία για καμία φίλη σου που τα κατάφερε ή δεν τα κατάφερε. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και, σόρι αν ακούγομαι κάπως εγωκεντρική, αλλά σ' αυτή τη φάση της ζωής μου με ενδιαφέρει μόνο η δική μου.

«Εγώ ούτε κατάλαβα πώς έμεινα έγκυος»

Μπράβο σου, αλλά δεν είναι αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη να ακούσει μια γυναίκα όταν βρίσκεται σ' αυτή τη διαδικασία κι ακόμα δεν ξέρει εάν θα πετύχει το στόχο της.

«Αν είναι να γίνει, θα γίνει»

Μπορεί, αλλά εάν κι εσύ έπρεπε να κάνεις κάθε μέρα ενέσεις με ορμόνες, θα ήθελες να πιστεύεις ότι είναι για να γίνει!

«Κι εγώ είχα σκοπό να κάνω εξωσωματική και τελικά έμεινα έγκυος φυσιολογικά»

Οκ, θα προσπαθήσω να αγνοήσω τα κύματα ζήλειας που μόλις διαπέρασαν κάθε μεταλλαγμένο από τις ορμόνες κύτταρό μου.

«Αν δεν πετύχει, τι θα κάνεις;»

Θα βάλω τα κλάματα, θα απογοητευτώ, θα νιώσω την καρδιά μου να σκίζεται και, ειλικρινά, σκέφτομαι αυτό το ενδεχόμενο κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ, δεν έχω όρεξη να του κουβεντιάσουμε τώρα.

«Εσύ τουλάχιστον έχεις ένα παιδί»

Πολλοί άνθρωποι συμπάσχουν με τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί και συναντούν δυσκολίες αλλά λίγοι είναι αυτοί που μπαίνουν στο κόπο να συναισθανθούν κάποιον που βιώνει τη λεγόμενη «δευτερογενή υπογονιμότητα». Το ότι έχεις ήδη ένα παιδί δεν σημαίνει ότι δεν απογοητεύεσαι όταν προσπαθείς να μεγαλώσεις την οικογένειά σου και δεν τα καταφέρνεις.

«Πήρα να μάθω αν βγήκαν τα αποτελέσματα»

Μια γυναίκα που έχει μπει σε διαδικασία για εξωσωματική τρέμει στην ιδέα ότι θα πρέπει να παραλάβει το χαρτάκι με τα αποτελέσματα της εξέτασης που δείχνει εάν η προσπάθεια είναι επιτυχημένη ή όχι. Και, όποια κι αν είναι η απάντηση, μπορεί να θέλει να το κρατήσει για ένα διάστημα μυστικό, ώστε να το επεξεργαστεί και να διαχειριστεί τα συναισθήματά της. Όταν θα θελήσει να σας ενημερώσει, θα το κάνεις.