Print this page

Ποια είναι η πιο πιθανή ώρα και μέρα να γεννηθεί το μωρό;

Μια νέα έρευνα δίνει την απάντηση.

Επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 5 εκατομμύρια γεννήσεις στο εθνικό σύστημα υγείας της Μ. Βρετανίας μεταξύ 2014 κι 2015 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ημέρα και η ώρα γέννησης ενός μωρού έχουν άμεση σχέση με το είδος του τοκετού. Συγκεκριμένα:

Φυσική έναρξη τοκετού

Πιο πιθανή ώρα: 4 το πρωί!
Οι τοκετοί που ξεκινούν με φυσικό τρόπο (δηλαδή με ρήξη υμένων, χωρίς τεχνητή πρόκληση) συμβαίνουν τις περισσότερες φορές μετά 1 τη νύχτα και 7 το πρωί, με κορύφωση στις 4 τα ξημερώματα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό έχει κάποια σχέση με την έκκριση μελατονίνης (της ορμόνης του ύπνου) που είναι πιθανό να συνδέεται με την πρόκληση τοκετού μέσα στη νύχτα. Σε ό,τι αφορά την ημέρα, είναι πιο πιθανό να πραγματοποιηθούν τις καθημερινές και όχι Σαββατοκύριακα ή σε αργίες.

Τεχνητή πρόκληση τοκετού

Πιο πιθανή ώρα: κοντά στα μεσάνυχτα

Όταν επιλέγεται να γίνει πρόκληση τοκετού με τεχνητά μέσα (τεχνητές ωδίνες), στατιστικά, κοντεύουν μεσάνυχτα και είναι μάλλον από Τρίτη έως Σάββατο ή η παραμονή κάποια εθνικής γιορτής. Οι ημέρες που είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο είναι οι Κυριακές, οι Δευτέρες και οι μέρες μετά από μια αργία.

Προγραμματισμένη καισαρική

Πιο πιθανή ώρα: Πρωί καθημερινής

Όπως είναι πολύ λογικό, οι καισαρικές που γίνονται με ραντεβού πραγματοποιούνται συνήθως μεταξύ 9 και 11 το πρωί τις καθημερινές, καθώς αυτές οι ώρες είναι οι εξυπηρετούν καλύτερα τόσο το ιατρικό προσωπικό όσο και την οικογένεια του νεογνού.