Print this page

7 πραγματικά παράξενα πράγματα που συμβαίνουν μετά τον τοκετό

Σαφώς και δεν υπάρχει τίποτα που να σας ενδιαφέρει όσο το μωρό σας, από τη στιγμή που θα γεννηθεί. Εάν παρατηρήσετε όμως το σώμα σας θα διαπιστώσετε ότι ο ερχομός του παιδιού σας έχει προκαλέσει κάποια πρωτόγνωρα «συμπτώματα», όπως:

Τα μαλλιά πέφτουν

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες κάνουν τα μαλλιά πιο πλούσια, πιο λαμπερά και πιο γερά από ποτέ. Για τον ίδιο λόγο (βλ. ορμόνες) σχεδόν αμέσως μετά τη γέννα, μπορείτε να ξεχάσετε τα στιλπνά σας μαλλιά και να τα δείτε να βουλώνουν το σιφόνι του μπάνιου κάθε φορά που λούζεστε. Πάντως, μην φοβάστε ότι δεν θα μείνει τίποτα στο κεφάλι σας. Απλώς, όλες εκείνες οι τρίχες που δεν έπεσαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σάς αποχαιρετούν όλες μαζί.

Τα πόδια μεγαλώνουν

Εάν ανυπομονούσατε να φορέσετε ξανά τα κομψά πέδιλά σας που είχατε στερηθεί στην εγκυμοσύνης όχι μόνο επειδή αποφεύγετε τα ψηλά τακούνια αλλά και επειδή τα πόδια σας είναι πολύ πρησμένα για να χωρέσουν μέσα σ' αυτά, ίσως απογοητευτείτε. Είναι πιθανό να έχετε πια αλλάξει νούμερο παπουτσιού και να αναγκαστείτε να καταχωνιάσετε όσα είχατε στο πίσω μέρος της ντουλάπας (μαζί με εκείνα τα τζιν που δεν θα σας κάνουν για λίγο καιρό ακόμα).

Οι γευστικές προτιμήσεις αλλάζουν

Μην ξαφνιαστείτε εάν διαπιστώσετε ότι κάποιες τροφές σάς φαίνονται κάπως διαφορετικές από ό,τι παλαιότερα. Επίσης, ένα τα γούστα σας έχουν πλέον αλλάξει και προτιμάτε τον καφέ σας χωρίς γάλα ή πάψετε να τρελαίνεστε για πικάντικες λιχουδιές.

Σας ενοχλούν οι θόρυβοι

Το γεγονός ότι είστε πλέον πολύ ευαισθητοποιημένη στο να αναγνωρίζεστε τις ανάγκες του μωρού προκειμένου να τις ικανοποιήσετε οξύνει τις αισθήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάτε με την παραμικρή αλλαγή στο ρυθμό της ανάσας του αλλά και να νιώθετε ότι σας ξεκουφαίνει οποιοσδήποτε ήχος υπερβαίνει την ένταση μιας ήρεμης συνομιλίας. Επιπλέον, έχετε απόλυτη ανάγκη από χαλαρή ατμόσφαιρα και ηρεμία, οπότε η ησυχία κάτι που εκτιμάτε ιδιαίτερα.

Αισθάνεστε κάτι να «κλωτσάει» στην κοιλιά σας

Μα, αφού γεννήσατε πριν από λίγες εβδομάδες, πώς είναι δυνατόν να νιώθετε ότι υπάρχει ένα μωρό που κάνει τούμπες μέσα στην κοιλιά σας; Οι πιθανότητες είναι ότι το γαστρεντερικό σας σύστημα προσπαθεί να επανέλθει στη θέση που είχε πριν την εγκυμοσύνη κι ότι αυτό που αισθάνεστε είναι μετακίνηση αερίων -όπως σας κάνει να νοσταλγείτε εκείνη την όχι και τόσο μακρινή εποχή που ξέρατε ότι με αυτό τον τρόπο το μωρό σας επικοινωνούσε μαζί σας.

Το κλάμα ενός μωρού σάς κινητοποιεί άμεσα

Πριν γεννήσετε θεωρούσατε ότι ένα μωρό που κλαίει είναι απλώς ενοχλητικό. Πλέον, αυτός ο ήχος στέλνει μήνυμα σε όλο το σώμα σας να κινητοποιηθεί για να ικανοποιήσετε την ανάγκη που το κάνει να κλαίει. Ναι, ακόμα κι αν αυτό το κλάμα ακούγεται από την τηλεόραση.

Τα ρούχα δεν εφαρμόζουν όπως παλιά

Ακόμα κι αν έχετε χάσει όλα τα κιλά, ακόμα κι αν χωράτε άνετα στο παντελόνι που φορούσατε πριν μείνετε έγκυος, είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι τα ρούχα δεν εφαρμόζουν όπως κάποτε. Η αλήθεια είναι ότι το σώμα σας έχει αλλάξει και κάποιες από τις αλλαγές (όπως τα οστά της λεκάνης που έχουν «ανοίξει») θα χρειαστεί να περάσουν μήνες πριν επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση.