Print this page

Μαμά μετά τα 35; Σας έχουμε καλά νέα!

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά αργότερα στη ζωή τους γίνονται πιο έξυπνες!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να αποκτήσουν παιδιά όλο και πιο αργά σε σχέση με παλιότερα, με αποτέλεσμα η ηλικία στην οποία γίνεται μητέρα η μέση γυναίκα να αυξάνεται σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Πλέον, οι ειδικοί εκτιμούν ότι, παρόλο που μπορεί οι δυσκολίες στη σύλληψη να είναι αυξημένες- μια 35άρα είναι απολύτως ικανή να φέρει εις πέρας μια εγκυμοσύνη και έναν τοκετό χωρίς προβλήματα. Τώρα όμως οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα ακόμα πλεονέκτημα: φαίνεται πως οι γυναίκες που κάνουν παιδιά μετά τα 35 γίνονται και πιο έξυπνες! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 800 γυναικών, από τις οποίες όσες έμειναν έγκυες σε ηλικία 35 και πάνω είχαν καλύτερη μνήμη και αντιληπτική ικανότητα σε σχέση με όσες απέκτησαν παιδιά νεότερες!

 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Κοινότητας ανακάλυψε επίσης ότι οι γυναίκες που κάνουν παιδιά μετά τα 24 είναι πιο επιδέξιες στην επίλυση προβλημάτων και την αιτιολόγηση με λογικά επιχειρήματα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ανακατατάξεις στα επίπεδα των ορμονών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν -εκτός των άλλων- και τη λειτουργία του εγκεφάλου και προσφέρουν στις μεγαλύτερες μαμάδες μεγαλύτερη γνωστική ικανότητα -καθώς έχουν βιώσει αυτές τις ανακατατάξεις πιο πρόσφατα.

 

Σύμφωνα πάντως με την επικεφαλής της έρευνας δρ. Roksana Karim, παρόλο που τα αποτελέσματα προσθέτουν μια θετική πλευρά στην απόφαση μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει σε μεγαλύτερη ηλικία, αυτή η έρευνα δεν αρκεί για να υποστηρίξει κανείς ότι είναι προτιμότερο να περιμένετε να περάσετε τα 35 για να κάνετε παιδιά (ή να μην σταματήσετε να κάνετε παιδιά πριν από τη συγκεκριμένη ηλικία).Μπορείτε ωστόσο να κρυφοκοιτάζετε τις νεότερες μαμάδες όταν αφήνετε το παιδί σας στο σχολείο και να χαμογελάτε σιωπηρά γνωρίζοντας ότι εσείς είστε πιθανότατα πιο έξυπνη από εκείνες!