Print this page

«Τι ακριβώς θα νιώσω εάν μου σπάσουν τα νερά;»

Όλα όσα θα θέλατε να ρωτήσετε (και οι απαντήσεις).

Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος είναι λογικό να αναρωτιέται πώς θα αισθανθεί σε κάθε φάση όλης της εμπειρίας της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ιδιαίτερα η ρήξη υμένων -αυτό που ονομάζουμε «σπάσιμο των νερών»- είναι μια από τις πιο συχνές αγωνίες των εγκύων. Εμείς, απαντάμε στις πιο πιθανές από τις ερωτήσεις σας για να νιώθετε προετοιμασμένη κι έτοιμη.

Τι συμβαίνει όταν σπάνε τα νερά;

Κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης, το έμβρυο βρίσκεται μέσα σε έναν σάκο από μεμβράνη, γεμάτο με υγρό, το λεγόμενο «αμνιακό σάκο». Τυπικά, στην αρχή του τοκετού, αυτή η μεμβράνη σπάει ώστε να μπορέσει το έμβρυο να περάσει στο γεννητικό σωλήνα. Υπάρχει όμως και πιθανότητα τα νερά να σπάσουν πριν την έναρξη του τοκετού, οπότε μιλάμε για πρόωρη ρήξη των υμένων. Η ρήξη των υμένων δημιουργεί μια αίσθηση υγρασίας στον κόλπο, ενώ συνήθως συνοδεύεται από την έκκριση ενός διάφανου ή ελαφρώς κιτρινωπού υγρού -είτε με συνεχόμενη ροή είτε σε μικρές ποσότητες.

Πώς θα είμαι σίγουρη ότι έχουν σπάσει τα νερά

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβει μια γυναίκα ότι έχει γίνει η ρήξη υμένων. Επειδή πολλές έγκυες στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης έχουν ελαφρά ακράτεια, είναι εύκολο κάποια να μπερδευτεί και να νομίζει ότι η υγρασία που αισθάνεται οφείλεται σε διαρροή ούρων. Εάν έχετε την υποψία ότι ίσως πρόκειται για αμνιακό υγρό, ακόμα κι αν δεν είστε σίγουρη, καλό είναι να πάτε σε ένα νοσοκομείο ή μαιευτική κλινική για να γίνει μια εκτίμηση από τους ειδικούς (συνήθως γίνεται με υπέρηχο, που απεικονίζει τη στάθμη του αμνιακού υγρού).

Πόση ώρα αφότου σπάσουν τα νερά αρχίζει το τοκετός;

Θεωρητικά, όταν γίνει η ρήξη υμένων, ο τοκετός έχει ήδη ξεκινήσει. Κάποιες φορές, όμως, μπορεί και να καθυστερήσει. Σ' αυτή την περίπτωση, ο μαιευτήρας είναι πιθανό να προκαλέσει τεχνητές οδύνες, ώστε να μην μείνει για πολλή ώρα το μωρό χωρίς αμνιακό υγρό.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχει πρόωρη ρήξη υμένων;

Εφόσον έχετε συμπληρώσει την 37η εβδομάδας της κύησης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όποτε κι αν συμβεί η ρήξη υμένων. Εάν όμως προκύψει νωρίτερα, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο τοκετός για να μην κινδυνέψει το μωρό, που θα γεννηθεί πρόωρα. Εάν ωστόσο είστε μεταξύ 24ης και 34ης εβδομάδας, ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να καθυστερήσει τον τοκετό έως ότου το έμβρυο αναπτυχθεί περαιτέρω. Σ' αυτή την περίπτωση, θα σας χορηγήσει αντιβιοτικά για να αποφευχθεί κάποια λοίμωξη και ίσως και ενέσεις κορτιζόνης για να ωριμάσουν γρηγορότερα οι πνεύμονες του μωρού.

Κι αν δεν σπάσουν τα νερά;

Εάν ο τοκετός ξεκινήσει και ενώ ο κόλπος αρχίζει να διαστέλλεται και το μωρό έχει πάρει θέση για να βγει στον κόσμο, αλλά δεν έχει γίνει ρήξη υμένων, ο γιατρός ή η μαία θα το κάνουν με τεχνητό τρόπο. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο σε σχήμα άγκιστρου θα κάνουν μια μικρή τομή στον αμνιακό σάκο και το αμνιακό υγρό θα αρχίσει να βγαίνει.