Print this page

Γυμναστική στην εγκυμοσύνη | Ποια είναι τα ιδανικά σπορ

Η φυσική άσκηση θα σας βοηθήσει πολύ στην εγκυμοσύνη, αλλά έχει πολλά οφέλη και για το μωρό! Ποια είναι όμως τα είδη της γυμναστικής που πρέπει να προτιμήσετε;

Εάν συνηθίζατε να γυμνάζεστε, σίγουρα θα σας φαίνεται αδιανόητο να σταματήσετε κάθε αθλητική δραστηριότητα όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη. Τα καλά νέα είναι ότι η γυμναστική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά σχεδόν επιβάλλεται καθώς έχει πολλά οφέλη για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό! Αυτό φυσικά ισχύει εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή επιπλοκή που θα κάνει το γυναικολόγο να συστήσει αποφυγή της έντονης κίνησης. Από την άλλη, υπάρχουν είδη γυμναστικής που καλό είναι να αποφεύγονται, κυρίως όσα ενέχουν τον κίνδυνο πτώσης, όπως η ιππασία, το σκι, η ποδηλασία κ.λπ. Αντιθέτως, τα είδη γυμναστικής που θεωρούνται ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι:

Περπάτημα

Είναι η πιο απλή, προσιτή και εύκολη γυμναστική, αφού μπορεί κανείς να την κάνει παντού, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και δεν απαιτεί κανέναν εξοπλισμό -εκτός από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Την ίδια στιγμή, αποτελεί μια πρώτης τάξης αεροβική άσκηση για όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης που γυμνάζει το σώμα χωρίς να επιβαρύνει τα γόνατα και τους αστραγάλους. Ωστόσο, εάν θέλετε να έχει η άσκηση αποτέλεσμα, θα πρέπει να περπατάτε με σταθερό γρήγορο ρυθμό.

Κολύμβηση

Θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή είδη γυμναστικής, ιδανικό για εγκύους, καθώς το νερό υποστηρίζει το βάρος του σώματος και σας επιτρέπει να νιώθετε ελαφριά, ακόμα και στις τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Επιπλέον, μειώνει το πρήξιμο, γυμνάζει τις μεγάλες μυικές ομάδες 9πόδια, χέρια, πλάτη κ.λπ.) και ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη.

Τζόγκιγνκ

Το τρέξιμο είναι από τους καλύτερους τρόπους να αποκτήσετε αντοχή. Εάν συνηθίζατε να τρέχετε πριν μείνετε έγκυος, μπορείτε να συνεχίσετε με ένα πρόγραμμα μέτριας έντασης, εάν όμως ξεκινήσετε τώρα θα πρέπει να ακολουθήσετε πιο ήπιο ρυθμό και να τον αυξήσετε σταδιακά. Όσο για τη διάρκεια, περιοριστείτε σε 30 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα.

Yoga - Pilates

Και τα δύο είδη άσκησης συμβάλλουν στην τόνωση όλων των μυών του σώματος και στην αύξηση της ευλυγισίας, χωρίς να καταπονούν τις αρθρώσεις. Σε πολλά γυμναστήρια και yoga ή pilates studios υπάρχουν προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για εγκύους. Ακόμα όμως και σε ένα «κανονικό» πρόγραμμα, ένας έμπειρος εκπαιδευτής θα μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να ακολουθήσετε το ασκησιολόγιο προσαρμόζοντάς το στην δική σας κατάσταση. Επιπλέον, επειδή εστιάζουν ιδιαίτερα στην αναπνοή, θα σας βοηθήσουν να μάθετε να την ελέγχετε -κάτι που θα φανεί πολύ χρήσιμο στη διάρκεια του τοκετού.

Ασκήσεις με μικρά βάρη

Εφόσον είστε προσεκτική, ακολουθείτε σωστή τεχνική και αργές, ελεγχόμενες κινήσεις και υπό την καθοδήγηση ειδικευμένου γυμναστή, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις με βάρη (ελαφριά, φυσικά) για να τονώσετε και να δυναμώσετε τους μυς σας. Η μυική ενδυνάμωση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική γιατί προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό αλλά και για να μπορεί να λειτουργεί αρμονικά όταν, αργότερα, θα πρέπει να κρατάτε το μωρό.