Print this page

Επιχείρηση εγκυμοσύνη: Τι να περιμένουμε όταν «περιμένουμε»;

Μερικά από τα λιγότερο γνωστά «συμπτώματα» της εγκυμοσύνης, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων!

Κοιλιά που μεγαλώνει συνέχεια, περίεργες λιγούρες, απότομες διακυμάνσεις στη διάθεση, αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Αυτές είναι οι πλέον δεδομένες αλλαγές για τις μέλλουσες μαμάδες. Υπάρχουν όμως και άλλες: ορισμένες μπορεί να χαίρονται για τα λαμπερά τους μαλλιά ενώ άλλες υποφέρουν από φλεβίτιδα και λεκέδες στο δέρμα. Να μερικά από τα πιο συχνά φαινόμενα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να παρατηρήσουμε κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης

Δέρμα καθαρό και έξτρα λαμπερό: Οι ειδικοί ενημερώνουν πως οι ορμονικές αλλαγές μεταφέρουν περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στα όργανα, άρα και στο δέρμα. Επίσης τα παραπάνω κιλά της εγκυμοσύνης τεντώνουν το δέρμα και εξαλείφουν τυχόν ρυτίδες.

Σπυράκια στο πρόσωπο. Η αύξηση της προγεστερόνης ευθύνεται για την παραγωγή περισσότερου σμήγματος, που οφείλεται φυσικά για την ακμή, επιβεβαιώνουν οι δερματολόγοι.  Τι μπορούμε να κάνουμε; Επιλέγουμε απαλά προϊόντα που καταπολεμούν την ακμή, όμως προσοχή αποφεύγουμε ουσίες όπως η ρετινόλη, τα ρετινοιδή  και το σακυλικό οξύ. Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε φυσικές ουσίες όπως το εκχύλισμα τεϊόδεντρου και η λεβάντα.

Πολλές γυναίκες αποκτούν σκούρους λεκέδες στο πρόσωπό, κυρίως κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Αυτοί οι λεκέδες ή αλλιώς «μάσκα εγκυμοσύνης» όπως λένε οι γιατροί, αναπτύσσονται συμμετρικά στο μέτωπο, τη μύτη και τα μάγουλα.  Υψηλά επίπεδα ορμονών ευθύνονται για την εμφάνιση τους και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να τους αποφύγουμε.  Μπορούμε όμως να μην καθόμαστε στον ήλιο και να χρησιμοποιούμε  αντηλιακό που εμποδίζει τις υπεριώδεις ακτίνες Α και Β να βλάψουν το δέρμα.

Πυκνά μαλλιά, νύχια πιο δυνατά και μακριά. Μια τρίχα χρειάζεται 2-6  χρόνια για να αναπτυχθεί. Μετά, η ανάπτυξή της σταματά και σε μερικούς μήνες πέφτει. Σε μια έγκυο όμως, οι τρίχες παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο κεφάλι με αποτέλεσμα τα μαλλιά να δείχνουν και να είναι πυκνότερα. Τα νύχια επίσης μακραίνουν πιο εύκολα και είναι πιο δυνατά.  Η εγκυμοσύνη ενισχύει τα επίπεδα των ορμονών και αυξάνει την πίεση στο αίμα με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται τα μαλλιά και τα νύχια με περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά . Δυστυχώς, το φαινόμενο σταματά μετά τοκετό

Τρίχες παντού: στο πρόσωπο, στο μπικίνι, στα μπράτσα, στα πόδια.  Μια κάποια λύση προσφέρουν οι διάφορες αποτριχωτικές κρέμες και κρέμες λεύκανσης  σε περιορισμένης έκτασης σημεία, όπως το άνω χείλος. Για μεγαλύτερες επιφάνειες (όπως τα πόδια) μια λύση είναι η αποτρίχωση με κερί , η ειδική μηχανή αποτρίχωσης ή το (προσεκτικό) ξύρισμα -αναλόγως από το πόσο πόνο είναι διατεθειμένη να νιώσει η καθεμία. Εξάλλου το φαινόμενο αυτό θα εξαφανιστεί σε 3-6 μήνες μετά τη γέννα όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Ιδιαίτερη ευαισθησία στο δέρμα. Εκτός από την διάθεση μας, περίεργες αντιδράσεις μπορεί να παρατηρήσουμε λόγω της εγκυμοσύνης και στο δέρμα μας, σε προϊόντα  ή αντικείμενα (όπως κοσμήματα)  που να μη μας έχουν πειράξει ποτέ πριν.  Καλύτερα λοιπόν για το διάστημα της εγκυμοσύνης να χρησιμοποιούμε προϊόντα υποαλλεργικά, χωρίς άρωμα και να δοκιμάζουμε οτιδήποτε πριν αγοράσουμε βαζοντας μια μικρή ποσότητα στον καρπό μας . 

Ελιές που μπορεί να μεγαλώσουν ή να παρατηρήσουμε νέες. Γενικά θεωρούνται ακίνδυνες καλύτερα όμως να αποφασίσει γι ’αυτό ο δερματολόγος μας και αν θέλουμε μετά τη γέννα, τις αφαιρούμε

Σκούρα κάθετη γραμμή στην κοιλιακή χώρα και σκουρόχρωμες θηλές. Οι ειδικοί λένε πως γύρω στα ¾ των εγκύων έχουν αυτήν την κάθετη σκουρόχρωμη γραμμή που ξεκινά από τον αφαλό και καταλήγει στην ηβική περιοχή η οποία οφείλεται στην υπερπαραγωγή μελανίνης. Το ίδιο ισχύει και γαι τις σκουρόχρωμες θηλές. Το φαινόμενο ατονεί και εξαφανίζεται σταδιακά μετά την εγκυμοσύνη.

Εμφάνιση κιρσών: ο αυξημένος όγκος και η πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ευθύνεται για την πίεση στις φλέβες των κάτω άκρων που έχει αποτέλεσμα αυτές να πρήζονται και να πονούν.  Το αντίδοτο είναι η ελαφριάς μορφής άσκηση  που ευνοεί την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Για κάθε «παράξενο«» ή μη σύμπτωμα που θα εμφανιστεί στην εγκυμοσύνη σας, μην παραλείψετε να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας.