Print this page

Οι βασικοί κανόνες για σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη

Πώς θα τρώτε σωστά χωρίς να τρώτε για δύο!

Στην εποχή μας όπου υπάρχουν τόσο πολλές πηγές πληροφόρησης αλλά και τόσο αντικρουόμενες απόψεις για σημαντικά θέματα όπως η υγεία και η διατροφή, είναι εύκολο να νιώσει κανείς μπερδεμένος. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια έγκυο γυναίκα που αισθάνεται επιπλέον ΄οτι είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τον εαυτό της αλλά και για το μωρό της. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα ακούσετε πολλές συμβουλές για ό,τι πρέπει να κάνετε ή να αποφύγετε στη διατροφή σας. Όμως τελικά αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι απλά χρειάζεται να εξασφαλίζετε κάθε μέρα στο σώμα σας και στο έμβρυο την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη. Να πώς θα τα εξασφαλίσετε:

Τι να προτιμάτε

Οι ειδικοί συνιστούν να εξασφαλίζετε ποικιλία τροφών ώστε να παίρνετε πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Σκεφτείτε ένα πιάτο που μοιάζει με «ουράνιο τόξο», χάρη στα πολλά χρώματα των λαχανικών, των οσπρίων και της πρωτεΐνης που περιέχει. Κάθε χρώμα αντιστοιχεί και σε μια διαφορετική κατηγορία θρεπτικών συστατικών, οπότε έτσι θα ξέρετε ότι εξασφαλίζετε την απαραίτητη ποικιλία. Ιδιαίτερα τα λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα (σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλα κ.λπ.) είναι πολύτιμα στην εγκυμοσύνη γιατί περιέχουν σίδηρο και φυλλικό οξύ -όπως και τα άπαχα κρεατικά. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, δώστε προτεραιότητα και στα όσπρια που είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές.

Μερικές φορές την εβδομάδα, προτιμήστε τροφές που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, όπως ψάρια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς. Είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου του εμβρύου.

Τι να αποφύγετε

Σαν γενικό κανόνα κρατήστε ότι καλό θα ήταν να μην τρώτε τροφές που έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία και τυποποιημένες, όπως πατατάκια, μπισκότα, αλλαντικά, κονσέρβες κ.λπ. Συνήθως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λίπη, που καλό είναι να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη (και όχι μόνο).

Επίσης, μη ρισκάρετε με τροφές που μπορεί να έχουν λιστέρια -ένα βακτήριο ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις εγκύους- όπως λευκά μαλακά μη παστεριωμένα τυριά, όστρακα, έτοιμες σαλάτες, παγωτό μηχανής και ό,τι μπορεί να περιέχει ωμά αυγά (μους, σπιτική μαγιονέζα κ.ά.)

Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ -ακόμα και σε μικρές ποσότητες- καλό είναι να αποφεύγεται.

Τι γίνεται με τις λιγούρες;

Όποια έχει ζήσει την εμπειρία γνωρίζει καλά ότι δεν είναι εύκολο να μείνεις πιστή σε ένα διατροφικό πρόγραμμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν στιγμές που θέλεις τόσο πολύ ένα λαχταριστό κομμάτι κέικ σοκολάτας που δεν σκέφτεσαι τις συνέπειες! Κι όμως, υπάρχει τρόπος να βάλετε υπό έλεγχο τις λιγούρες.

Καταρχάς, πάτα να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό, θρεπτικό και υγιεινό που θα σας δώσει ενέργεια και θα σας χορτάσει. Επίσης, φροντίστε να έχετε πάντα στο σπίτι τα βασικά υλικά για να ετοιμάσετε ένα απλό γεύμα ή ένα σνακ, για να μην μπείτε στον πειρασμό να παραγγείλετε ή να φάτε junk food. Τέλος, δοκιμάστε να ενδώσετε σε έναν πειρασμό, αλλά στην πιο υγιεινή μορφή του: εάν λαχταράτε παγωτό φάτε γιαούρτι με φρούτα, αντί για αναψυκτικό πιείτε ανθρακούχο νερό με λεμόνι κι αντί για μια λιπαρή καρμπονάρα φτιάξτε μακαρόνια ολικής άλεσης με σπιτική σάλτσα. .