Print this page

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγει μια έγκυος

Εκτός από αυτές που ήδη γνωρίζετε -όπως τα ωμά αυγά, τα όστρακα ή τα φρέσκα τυρία- υπάρχουν κι άλλες τροφές που μπορεί να κάνουν μια έγκυο να δυσανασχετίσει ή να κινδυνέψει!

Τι ωραία που θα ήταν να μπορούσαμε να φάμε ό,τι μας έκανε κέφι!  Όμως, όπως προειδοποιούν οι γιατροί, η υγιεινή διατροφή είναι ακόμα πιο σημαντική στη περίοδο της εγκυμοσύνης. Καλό λοιπόν είναι να περιορίσουμε ή και να κόψουμε εντελώς τις παρακάτω τροφές για να αποφύγουμε δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, καούρες ή ακόμα και δηλητηρίαση, όπως:

Μαύρη σοκολάτα. Πιστεύουμε πως η μαύρη σοκολάτα ανήκει στα πιο υγιεινά επιδόρπια όμως πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι καρποί του κακάο  έχουν  μεγάλη  περιεκτικότητα σε καφεΐνη και η μαύρη σοκολάτα έχει μεγάλα ποσοστά σε καρπούς κακάο σε αντίθεση με τη σοκολάτα γάλακτος ή την λευκή.  Η καφεΐνη περνάει στον οργανισμό του μωρού μας και η υπερκατανάλωση μπορεί να επηρεάσει άσχημα την ανάπτυξη του. Γι’ αυτό, οι γιατροί συμβουλεύουν  να καταναλώνουμε το πολύ 200 mg  καφεΐνης την ημέρα. Πως μεταφράζεται αυτό σε ποσότητα;  Πρέπει να συνυπολογίσουμε και  ό ,τι καταναλώνουμε στη διάρκεια της ημέρας που έχει καφεΐνη: μπορεί να είναι ο  καφές, το τσάι ή και το αντιβηχικό σιρόπι. Αν  τρώμε μόνο σοκολάτα και τίποτα άλλο, τότε μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας μια μπάρα σοκολάτας την ημέρα.

Φρέσκος χυμός: Ο φρεσκοστυμμένος χυμός φαίνεται πως είναι μια υγιεινή επιλογή για εμάς και το παιδί μας. Όμως οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην καταναλώνουμε φρεσκοστυμένους χυμούς από αγροτικές αγορές ή juice bars καθώς ενδέχεται να μην είναι παστεριωμένοι και να έχουν αναπτυχθεί διάφορα βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E.coli. Καλύτερα να καταναλώνουμε τους χυμούς που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ ή ακόμα προτιμότερο το ίδιο το φρούτο.

Άψητη ζύμη: Είναι πειρασμός, η αλήθεια να λέγεται. Πόσες φορές δεν σκεφτόμαστε να δοκιμάσουμε τη  ζύμη όταν φτιάχνουμε κέικ ή μπισκοτάκια. Δυστυχώς όμως δεν πρέπει, γιατί στη ζύμη βάζουμε και ωμά αβγά που μπορεί να περιέχουν το βακτήριο της σαλμονέλας. Το βακτήριο αυτό μπορεί να  περάσει στον πλακούντα και σε μερικές περιπτώσεις να προκαλέσει αποβολή ή πρόωρη γέννα και τέτοιου είδους σοβαρές επιπλοκές. Τα αυγά ελευθέρας βοσκής μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα η οποία συνήθως βρίσκεται  και στα εκτροφεία. Εξουδετερώνεται με τη ζέστη γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό το μαγείρεμα ή το ξαναζέσταμα αυτών των τροφών. Το ίδιο απαγορευτικό ισχύει και για το ντρέσινγκ σαλάτας όπως της ceasar.

Ωμούς βλαστούς  Αποφεύγουμε οτιδήποτε σε ωμή μορφή: λαχανάκια Βρυξελλών, φύτρα αλφαάλφα, φύτρα μπρόκολου γιατί φέρουν βακτήρια όπως το  E. Coli κα λιστέρια που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μαγειρεμένα, η κατανάλωση τους είναι απολύτως ασφαλής. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να αποφεύγουμε προ συσκευασμένες σαλάτες ή από το salad bar εστιατορίου.  

Αλόη βέρα: Συνιστάται ο χυμός αλόη βέρα γιατί κάνει καλό στην κοιλιακή χώρα καθώς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Όμως στην περίπτωση της εγκυμοσύνης διεγείρει την μήτρα και μπορεί να οδηγήσει σε συσπάσεις. Οι ειδικοί λένε, πως η αλόη βέρα έχει ουσίες που λέγονται ανθρακινόνες και έχουν καθαρτική δράση.  Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Αναψυκτικά: Εκτός από καφεΐνη, υπερβολική ζάχαρη και φυσαλίδες που ευθύνονται για το άβολο φούσκωμα, τα ανθρακούχα ποτά προκαλούν καούρα.

Γενική οδηγία: Για το φούσκωμα στο στομάχι, μερικές φορές δεν έχει σημασία πόσο τρώμε όσο το τι τρώμε.  Επιλέγουμε λοιπόν θρεπτικές τροφές όπως τα αποξηραμένα φρούτα ή καρπούς αντί για υδατάνθρακες σαν το λευκό ρύζι, το ψωμί ή τα μακαρόνια που φουσκώνουν.  Ειδικοί συμβουλεύουν πως μια στάση που διευκολύνει την πέψη, είναι να κάτσουμε στα τέσσερα μετά το φαγητό.

Το κείμενο είναι ενημερωτικό  και μόνο ο γιατρός και οι ειδικοί επιστήμονες μπορούν να μας δώσουν εμπεριστατωμένες οδηγίες.