Print this page

7 φράσεις που δεν θέλει να ακούσει μια γυναίκα που δυσκολεύεται να μείνει έγκυος!

Υπάρχουν φράσεις που δεν πρέπει να πούμε ποτέ σε φίλη που θέλει αλλά δεν μπορεί να μείνει έγκυος.

Αγαπάμε τους φίλους μας, νοιαζόμαστε για την ευτυχία τους και θέλουμε να τους προστατεύουμε από ό,τι κακό μπορεί να τους συμβεί.  Μερικές φορές ξεστομίζουμε λόγια που πληγώνουν. Καλύτερα λοιπόν να κάνουμε παύση και να σκεφτούμε πριν πούμε λόγια  όπως:

 «Χαλάρωσε και θα γίνει»  

Μια φράση τουλάχιστον προσβλητική. Αυτό γιατί υποβιβάζει τα πραγματικά προβλήματα που μπορεί να  υπάρχουν, προβλήματα υγείας ή άλλα ιατρικά ζητήματα που καθιστούν δύσκολο για ένα ζευγάρι να κάνει παιδιά. Η φράση επίσης υπονοεί πως το ζευγάρι δεν το διασκεδάζει όσο θα έπρεπε και γι’ αυτό δεν μπορεί να κάνει παιδί.  Όταν όμως  δύο άνθρωποι προσπαθούν  για καιρό χωρίς αποτέλεσμα τότε είναι δύσκολο να μην αγχωθούν και να ξεχάσουν το όλο διασκεδαστικό της υπόθεσης. Άρα η συμβουλή περί χαλάρωσης είναι απλά υποτιμητική.

«Μήπως καλύτερα να κάνετε ένα διάλειμμα;»

Με το διάλειμμα δεν συμβαίνει κάτι μαγικό. Σε πολλές περιπτώσεις  το  μόνο που θα συμβεί είναι να καθυστερήσει το ζευγάρι να βρει τους λόγους που προκαλούν το πρόβλημα.  Μπορεί να το ξεχάσει  για λίγο όμως αν το θέμα είναι ιατρικής φύσης τότε το διάλειμμα δεν βοηθάει σε τίποτα απολύτως.

«Υιοθετείστε»

 Άλλη μία φράση που δείχνει πως ορισμένοι άνθρωποι όχι μόνο δεν έχουν ιδέα (και ίσως δεν θέλουν) τι σημαίνει πρόβλημα γονιμότητας αλλά ούτε και τι σημαίνει υιοθετώ.  Υιοθετώ δεν σημαίνει  πως πάω μέχρι το σούπερ μάρκετ για να βρω ένα παιδί. Η υιοθεσία είναι  μακροχρόνια, ακριβή και επίπονη διαδικασία.  

«Έχεις μιλήσει στον γιατρό σου γι’ αυτό;»

Είναι δυνατόν μια γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος ανεπιτυχώς για αρκετό χρονικό διάστημα και να μη έχει μιλήσει στον γιατρό της; Φυσικά και έχει μιλήσει. Όχι μόνο σε ένα αλλά μπορεί να έχει ρωτήσει και άλλους γιατρούς που μπορεί να έχουν κάποια εξειδίκευση.  

«Εάν είναι να γίνει, θα γίνει»

Αυτή και αν είναι απαίσια ατάκα! Λέμε σε μια απελπισμένη δηλαδή γυναίκα πως το αν θα κάνει παιδί είναι θέμα τύχης ή ευλογίας του Θεού. Όχι βέβαια! Το πρόβλημα της γονιμότητας είναι πραγματικό και βασανίζει πολύ κόσμο.  Σίγουρα η θετική σκέψη και η προσευχή (όποιος/όποια πιστεύει) βοηθούν όμως το πρόβλημα της γονιμότητας δεν λύνεται έτσι απλά.

«Είσαι σίγουρη πως θέλεις να κάνεις παιδί;»

Αυτή η ερώτηση γίνεται ενόσω παιδιά τρέχουν και παίζουν με ουρλιαχτά ενώ οι γονείς μάταια προσπαθούν να επιβάλλουν ησυχία.  Δεν είναι όμως αστείο  να ρωτάμε  κάτι τέτοιο   κάποιον που ίσως έχει αποβάλει ή έχει δει τις ελπίδες του για παιδί να εξανεμίζονται . Προσβάλουμε την νοημοσύνη του, είναι σαν να μην έχει σκεφθεί αν θέλει πραγματικά να μπει σε όλη τη κατάσταση!

«Εγώ έμεινα έγκυος με «φιλί» τόσο εύκολα!»  

Βαθιά μαχαιριά στην καρδιά  αυτή η φράση.  Σίγουρα υπάρχουν οργανισμοί που υπερτερούν σε αυτή τη λειτουργία έναντι εκείνων που (όλο και περισσότερο, δυστυχώς) για κάποιους λόγους δεν μπορούν. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους το τρίβουμε στη μούρη!