Print this page

Έγκυος σε... φόρμα!

Ποια είναι η κατάλληλη γυμναστική για τις μέλλουσες μαμάδες;

Σίγουρα η γυμναστική δεν είναι το πρώτο μέλημα μιας εγκύου όμως καλό είναι να θυμόμαστε η γυμναστική είναι το άλφα και το ωμέγα για την υγεία όλου του κόσμου πόσο μάλλον μιας γυναίκας που βρίσκεται σε αυτή τη τόσο ιδιαίτερη περίοδο της ζωής της! Η γυμναστική χαλαρώνει  μυαλό και σώμα, ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα, αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή μας.  


Ευτυχώς οι γιατροί πλέον ενθαρρύνουν τις  μέλλουσες μαμάδες να μείνουν ενεργές και  διάφορες μελέτες  αποδεικνύουν πως η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, του διαβήτη και πως βοηθά στη καλή φυσική κατάσταση τόσο της μέλλουσας μαμάς όσο και του μωρού της. Με τη συστηματική γυμναστική η έγκυος διατηρεί μια υγιή καρδιά, έχει ενέργεια και βελτιώνει τον ύπνο της.Φυσικά δεν είναι κατάλληλα όλα τα είδη γυμναστικής για τη κατάσταση μας και καμία γυμναστική δεν πρέπει να ανεβάζει τους παλμούς παραπάνω από 140 το λεπτό.Εμείς σας παρουσιάζουμε από το ένα ως το έξι το καταλληλότερο είδος γυμναστικής και εσείς μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, γιόγκα, πιλάτες, αεροβική γυμναστική χαμηλής έντασης.

Περπάτημα. Το περπάτημα ανεβάζει τους χτύπους της καρδιάς και διατηρεί τη φόρμα μας χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τα γόνατα ή τους αστράγαλους. Ένα περπάτημα στο πάρκο 30 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα είναι ιδιαίτερα καλό για εμάς και το μωρό μας. Τρέξιμο. Ωραία γυμναστική και ο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να ανεβάζουμε τους χτύπους της καρδιάς. Καλό είναι όμως να μην το προτιμήσουμε αν δεν είμαστε εξοικειωμένες με αυτό το είδος γυμναστικής πριν την εγκυμοσύνη. Κολύμπι. Δυναμώνει όλο το σώμα καρδιά και πνευμόνια, πόδια, χέρια και μέση. Η κολύμβηση θεωρείται θεραπευτική για πολλές παθήσεις και βοηθά ιδιαίτερα στα συμπτώματα της προχωρημένης εγκυμοσύνης. Σε γυμναστήρια με πισίνα υπάρχουν μαθήματα aqua aerobic, αεροβική γυμναστική στη θάλασσα.   Αεροβική. Η άσκηση που ανεβάζει τους χτύπους της καρδιάς και εξασκεί με ασφάλεια το σώμα. Η προγεννητική αεροβική γυμναστική είναι ειδικά σχεδιασμένη για έγκυες που θέλουν να διατηρήσουν την φόρμα τους ενώ παράλληλα η άσκηση είναι χαμηλής έντασης και οι ασκήσεις είναι ιδανικές για εμάς και το μωρό μας. Γιόγκα. Τονώνει το μυικό σύστημα, βελτιώνει την ευλυγισία και τη στάση, χαλαρώνει μυαλό και σώμα, η ιδανική γυμναστική για την εγκυμοσύνη. Τα τεντώματα και οι αναπνοές διευκολύνουν σίγουρα τον τοκετό. Υπάρχουν πολλά γυμναστήρια που κάνουν γιόγκα ειδικά για έγκυες και που είναι 100% ασφαλείς για εμάς και το μωρό μας. Πιλάτες . Ήπιο είδος γυμναστικής που δίνει δύναμη και τονώνει το μυικό σύστημα, διευκολύνει την αίσθηση του σώματος και μας δίνει ευλυγισία. Οι περισσότερες ασκήσεις επικεντρώνονται στην κοιλιακή χώρα και στο πυελικό έδαφος, το μέρος που αποτελείται από πολλούς μύες και καλύπτει εσωτερικά το κάτω τμήμα της λεκάνης. Όπως και με την γιόγκα μαθαίνουμε να εξασκούμε την αναπνοή μας και πως να χαλαρώνουμε ενώ παράλληλα τονώνουμε το σώμα μας.  Μαθήματα πιλάτες ειδικά για εγκύους βρίσκουμε σε διάφορα γυμναστήρια.

 Φυσικά πριν αποφασίσουμε το είδος της γυμναστικής που είναι κατάλληλη για εμάς πρέπει να το συζητήσουμε με τον γυναικολόγο μας.