Print this page

Τα δέκα ζητήματα της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα βιώνει έντονα και ανάμεικτα συναισθήματα: Χαρά και ευτυχία μαζί με αγωνία και φόβο. Πώς θα μπορέσουμε να τα αναλύσουμε διεξοδικά και να περάσουμε όσο πιο ανέφελα γίνεται αυτή την τόσο ιδιαίτερη φάση της ζωής μας;  

Γονιμότητα: Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της σύλληψης και αναζητούν βοήθεια με μεθόδους όπως η υιοθεσία ή  η εξωσωματική γονιμοποίηση. Δεν έχει σημασία με ποιο τρόπο θα τα καταφέρει τελικά το ζευγάρι. Η μαμά πάντα θα είναι μαμά με όποιο τρόπο και αν έχει γίνει.

Δίνουμε βάση στο ένστικτό μας.  Όταν περιμένουμε το πρώτο μας παιδί, αισθανόμαστε ευάλωτες και επιπλέον μπερδεμένες από τις τόσες συμβουλές που μας δίνει ο κόσμος. Καμία συμβουλή όμως δεν αξίζει όσο η δική μας διαίσθηση και όσο πιο έντονα την αισθανόμαστε τόσο προτιμότερο είναι να την ακούσουμε.

Το σώμα μας αλλάζει. Καλοδεχόμαστε τις αλλαγές στο σώμα μας, γίνονται γιατί πρόκειται να φέρουμε έναν άνθρωπο στον κόσμο! Βρίσκουμε άνετα ρούχα, κάνουμε χαλαρωτικά μπάνια το βράδυ. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και να του δώσουμε την επιβεβαίωση και τρυφερότητα που έχει τόσο ανάγκη ειδικά σε αυτή τη περίοδο της ζωής μας.

Η τσάντα για το νοσοκομείο. Παίρνουμε μαζί μας ακόμα και το χαρτί τουαλέτας που μας αρέσει και οτιδήποτε γενικώς μας χαλαρώνει:  το αγαπημένο μας μαξιλάρι ή νυχτικό. Δεν χρειάζεται να περιοριστούμε, αντί για τσάντα υπάρχει και η βαλίτσα!

Φυσιολογικός τοκετός. Αυτός ο όρος μόνο αμηχανία και ανταγωνισμό  μπορεί να προκαλέσει . Με όποια μέθοδο επιλέξουμε να γεννήσουμε, ο τοκετός θα είναι φυσιολογικός. Είναι δικαίωμα μας να επιλέξουμε τον τρόπο και ποιος θα μας βοηθήσει να φέρουμε στον κόσμο το παιδί μας, είτε είναι ο παραδοσιακός, είτε σε πισίνα ή με  καισαρική.  Με λίγα λόγια δεν υπάρχει τοκετός που δεν είναι φυσιολογικός, παιδί θα γεννηθεί, όχι Άλιεν!

Πώς να διαχειριστούμε την διαδικασία του τοκετού. Όπως και αν επιλέξουμε να φέρουμε στον κόσμο το παιδί μας, μπορούμε με μερικά κόλπα να αισθανθούμε πιο άνετα. Μουσική, ελαφρύ μασάζ, ένα σημείο εστίασης για να το χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια των συστολών.

Διαλέγουμε αυτούς που θα μας συνοδεύσουν στον τοκετό. Αν δεν θέλουμε, δεν χρειάζεται να παραστεί λ.χ. η μητέρα μας όσο και αν το θέλει. Ο τοκετός είναι προσωπική υπόθεση και εμείς επιλέγουμε  ό,τι και όποιον μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα.  

Πώς να βοηθήσει ο σύντροφος. Με όποιον τρόπο μπορεί: φέρνει παγοκύστη, βοηθά στο μπάνιο ή στο ντουζ,  κάνει μασάζ, κρατάει το χέρι, τίποτα από τα παραπάνω. Εμείς αποφασίζουμε.

Πώς θα ταΐσουμε το μωρό μας. Θηλασμός, θήλαστρο, μητρικό γάλα, μπιμπερό ή και όλα μαζί, το βασικό είναι να φάει το μωρό μας. Διαβάζουμε για τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου και επιλέγουμε αυτή που μας φαίνεται ευκολότερη και αποτελεσματικότερη για να δώσουμε τροφή στο μωρό μας.

Πνευματική υγεία Καλό είναι να ενημερώσουμε τον γιατρό μας από τις αρχές της εγκυμοσύνης εάν έχουμε ιστορικό κατάθλιψης ή χρόνιου άγχους. Παρά το γεγονός ότι ένα 15-25% των γυναικών πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη δεν υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση.  Δεν χρειάζεται να αισθανθούμε αμήχανα ή να ντραπούμε να μιλήσουμε στον γιατρό μας γι’ αυτό. Είναι ο πλέον κατάλληλος να μας βοηθήσει με φάρμακα ή με ψυχολογική στήριξη.