Print this page

Τι πρέπει να προσέχει μια έγκυος το χειμώνα

Η εγκυμοσύνη τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση -λόγω της ζέστης. Όμως και ο χειμώνας βάζει τις δικές του προκλήσεις στις εγκύους που αυτή την εποχή πρέπει να είναι έξτρα προσεχτικές!

Ο καιρός ενδείκνυται για κλείσιμο στο σπίτι, χοντρά ρούχα που καλύπτουν τα έξτρα κιλά και πολύ φαγητό!!! Ωστόσο, είναι και η εποχή που ευδοκιμούν οι ιώσεις και, ενδεχομένως, οι πτώσεις στους παγωμένους δρόμους! Αν διανύετε αυτό το χειμώνα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σας, καλό είναι να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές: 

Μην ξεχάσετε το εμβόλιο για τη γρίπη

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο αδύναμο κατά τη διάρκεια της κύησης, γι' αυτό και οι ιοί αλλά και τα μικρόβια «προτιμούν» τις εγκύους σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επιπλέον όμως είναι σημαντικό να κάνετε το εμβόλιο ώστε να προστατέψετε από τη γρίπη και το μωρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του. Ζητήστε τη γνώμη του γυναικολόγου σας και διαβάστε κι εδώ για ποιους λόγους οι έγκυες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

 

Ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε συμπλήρωμα βιταμίνης D

Επειδή το χειμώνα κυκλοφορούμε λιγότερο σε εξωτερικούς χώρους και η ηλιοφάνεια είναι πιο μικρή μπορεί να προκύψει έλλειψη βιταμίνης D η οποία είναι απαραίτητη για γερά οστά (μην ξεχνάτε ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που βάζει την υγεία των οστών σε μια μικρή δοκιμασία). Εκτός από το συμπλήρωμα ασβεστίου που πιθανότατα ήδη λαμβάνετε είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί να πάρετε και βιταμίνη D σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

 

Πιείτε πολύ νερό

Μπορεί να μην νιώθετε συχνά δίψα -όπως συμβαίνει το καλοκαίρι- όμως η παραμονή για πολλές ώες μέσα σε ζεστούς κλιματιζόμενους χώρους ενέχει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά καθώς και τροφές που περιέχουν νερό (σούπες, φρούτα και λαχανικά) γιατί το νερό είναι απαραίτητο όχι μόνο στον οργανισμό σας αλλά και για να διατηρείται ο όγκος του αμνιακού υγρού στα σωστά επίπεδα.

 

Μην βγείτε έξω εάν χιονίζει ή έχει πάγο

Εάν υπάρχει η δυνατότητα, καλό θα ήταν να μη βγείτε στους παγωμένους ή χιονισμένους δρόμους, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να γλιστρήσετε! Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει φυσικά για όλους, όπως στην περίπτωσή σας είναι ακόμα πιο πιθανός, γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζεται η ισορροπία καθώς αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματος. Παράλληλα, οι αρθρώσεις γίνονται πιο ελαστικές, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πτώσεων. Και, δεν χρειάζεται να πούμε ότι οι συνέπειες μιας άσχημης πτώσης είναι πολύ πιο σημαντικές σ' αυτή τη φάση της ζωής σας! 

 

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας

Ακούγεται υπερβολικά απλοϊκό, κι όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποφύγετε τους ιούς και τα μικρόβια που παραμονεύουν παντού αυτή την εποχή είναι να είστε σχολαστικοί με την υγιεινή και να αποφεύγετε να ακουμπάτε το πρόσωπο με τα χέρια σας. Επίσης, προφανώς, καλό θα ήταν να αποφύγετε το συγχρωτισμό με ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Η εγκυμοσύνη είναι από μόνη της μια καλή δικαιολογία για να αποφύγετε την επαφή μαζί τους.

Διαβάστε κι εδώ τι να κάνετε εάν κολλήσετε ίωση στην εγκυμοσύνη...

 

Φροντίστε την επιδερμίδα σας

Ο κρύος αέρας ξεραίνει το δέρμα -πόσο μάλλον στην κατάστασή σας που η επιδερμίδα είναι ακόμα πιο ευαίσθητη. Για να αποφύγετε το ξεφλούδισμα και το «σκάσιμο» φροντίστε το νερό όταν κάνετε μπάνιο να είναι χλιαρό και όχι καυτό και χρησιμοποιήστε καθημερινά μια ενυδατική κρέμα σε όλο το σώμα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κοιλιά, τα χέρια, τους αγκώνες και το στήθος.