Print this page

Μασάζ και εγκυμοσύνη

Το μασάζ μπορεί να ανακουφίσει και να χαλαρώσει μία έγκυο γυναίκα, αλλά πόσο ασφαλές είναι;

Το μασάζ – μάλαξη είναι ο χειρισμός των επιφανειακών και βαθύτερων μυϊκών ιστών και σημείων του ανθρώπινου σώματος όπως  τους συνδετικούς ιστούς, τένοντες, συνδέσμους, αρθρώσεις. Πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδο που βοηθάει να ανακουφιστούμε, να χαλαρώσουμε από τις διάφορες παθήσεις που προκαλεί το στρες που γιατρεύει διάφορα μυϊκά προβλήματα αλλά και χρόνιες επίπονες καταστάσεις.

Είναι πολλά τα καλά του μασάζ κατά τη διάρκεια  της εγκυμοσύνης: ευεξία, χαλάρωση, καλύτερο ύπνο. Ορισμένες τεχνικές όμως μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας και να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.

Γι’ αυτό λοιπόν πριν ξεκινήσετε συναντήσεις, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας κατά πόσο ενδείκνυται το μασάζ για την δική σας εγκυμοσύνη και διαβάστε τις οδηγίες που γράψαμε παρακάτω. Αν ανήκετε σε μία από τα δύο κατηγορίες που αναφέρονται στην συνέχεια, καλύτερα να μην κάνετε μασάζ πριν το συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Διανύετε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας το διάστημα με περισσότερες  πιθανότητες αποβολής γι’ αυτό και πολλοί θεραπευτές προτιμούν να ξεκινήσουν μασάζ κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Αυτό γιατί το μασάζ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος κάτι που μπορεί να βλάψει την έγκυο ή το μωρό της. Ένας άλλος λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια του μασάζ ενεργοποιούνται διάφορα σημεία τα οποία μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις και να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.      Πάσχετε από παθήσεις που απαιτούν ιδαίτερη ιατρική φροντίδα.  Το μασάζ επηρεάζει το κυκλοφορικό σύστημα, αλλάζει την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να επιδράσει αρνητικά σε συγκεκριμένες παθήσεις. Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που απαγορεύουν την ενναλακτική αυτή θεραπεία:    Υψηλή πίεση για την οποία δεν παίρνετε φάρμακα Ανήκετε στην ομάδα εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου Αν έχετε τραυματιστεί ή χειρουργηθεί πρόσφατα 

Στη περίπτωση που τίποτα από τα παράπανω δεν ισχύει και έχετε την πλήρη συγκατάθεση του γιατρού σας τότε διαβάστε τι να αναζητήσετε στο γραφείο που  θα επιλέξετε τελικά για να σας κάνουν μασάζ. 

Το στούντιο πρέπει να τηρεί αυστηρά τους κανόνες υγιεινής Να διαθέτει πιστοποιητικό προγεννητικού μασάζ ή να έχει θεραπευτές που διαθέτουν τέτοιο δίπλωμα, το οποίο και θα μπορείτε να επαληθεύσετε Κατάλληλα μηχανήματα και τεχνικές. Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση που μια έγκυος νιώσει ζαλάδα (είναι πιθανό) κατά τη διάρκεια του μασάζ. Επίσης ποια λάδια είναι κατάλληλα και δεν θα προκαλέσουν κακό στην έγκυο.