Print this page

Το κόλπο που κάνει τον θηλασμό ευκολότερο

Έχει αποτέλεσμα σε όλες τις μαμάδες και τα μωρά τους!

Ο θηλασμός είναι από τα πιο σημαντικά «δώρα» που μπορεί να κάνει μια μητέρα στο μωρό της. Εξασφαλίζει επίσης μερικές υπέροχες στιγμές ανάμεσά τους. Όμως είναι ψέμα να ισχυριστεί κανείς ότι είναι κάτι εύκολο ή ανώδυνο -τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες. Μάλιστα, είναι οι δυσκολίες που συναντούν οι νέες μαμάδες που αποθαρρύνουν πολλές από αυτές στο να συνεχίσουν την προσπάθεια για να εμπεδωθεί ο θηλασμός. Τώρα, μια νέα έρευνα μάς δίνει ένα σημαντικό «κόλπο» για να κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη και με εγγυημένη επιτυχία!

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Νεογνικού θηλασμού, όταν το πρώτο μπάνιο του μωρού δεν γίνει αμέσως μετά τη γέννηση αλλά τουλάχιστον 12 ώρες μετά τον τοκετό, οι πιθανότητες να θηλάσει αποκλειστικά στη συνέχεια αυξάνονται σημαντικά!

«Κάθε αύξηση στο ποσοστό των μωρών που θηλάζουν είναι σημαντικό», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Heather Condo DiCioccio. Στο νοσοκομείο όπου και η ίδια εργάζεται ως ειδικός θηλασμού, έπλεναν τα βρέφη μέσα σε δύο ώρες από τη γέννησή τους. Όταν αποφάσισαν να καθυστερούν την διαδικασία, αναζητώντας πιθανά οφέλη, διαπίστωσαν ότι ήταν ευεργετικό τα μωρά να πλένονται τουλάχιστον 12 ώρες μετά.

Για τις ανάγκες της έρευνας, περίπου 500 νεογέννητα ακολούθησαν το προηγούμενο πρωτόκολλο και πλύθηκαν μέσα σε δύο ώρες από τον τοκετό ενώ άλλα τόσα ακολούθησαν τη νέα οδηγία και έκαναν το μπάνιο τους πολλές ώρες μετά.

Όταν συνέκριναν τις δύο ομάδες βρεφών διαπίστωσαν ότι από αυτά που θήλασαν αποκλειστικά το μεγαλύτερο ποσοστό (68,2%) ανήκε στη δεύτερη!

 

Γιατί η καθυστέρηση του πρώτου μπάνιου ωφελεί στο θηλασμό

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το λόγο που συμβαίνει αυτό. Εκτιμάται, για παράδειγμα, ότι η μυρωδιά της μητέρας μέσω του αμνιακού υγρού που έχει παραμείνει στο δέρμα του μωρού, βοηθάει τα νεογνά να την αναγνωρίσουν πιο εύκολα και καθιστά το μητρικό γάλα πολύ πιο «φυσικό». Επιπλέον, όταν το μωρό απομακρυνθεί νωρίς από τη μητέρα του για να του κάνουν μπάνιο, χάνει πολύτιμο χρόνο επαφής μαζί της κατά τις πρώτες ώρες της ζωής του, που είναι απαραίτητος για τη δημιουργία του μεταξύ τους δεσμού που θα οδηγήσει σε επιτυχημένο θηλασμό!