Print this page

Θα μου μοιάσει άραγε;

Σίγουρα είναι μία ερώτηση που κάνουν – για ανεξήγητο λόγο- οι μέλλουσες μαμάδες. Οι παράγοντες που καθορίζουν την εμφάνιση του μωρού «μπαίνουν στο παιχνίδι» πολύ πριν έρθει το μωρό στον κόσμο, ακόμα και πριν τη σύλληψη του. Φυσικά οι βιολογικοί γονείς επηρεάζουν περισσότερο από οτιδήποτε την εμφάνιση. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες εκτός από το DNA που επιδρούν στην εμφάνιση του μωρού.

Οι μέλλουσες μαμάδες έχουν συνειδητοποιήσει πως ό,τι κάνουν επηρεάζει την ανάπτυξη του μωρού τους. Το πώς μπορεί να μοιάσει το μωρό όμως οφείλεται και σε διάφορους παράγοντες όπως λένε οι ειδικοί, κάποιοι από αυτούς είναι οι παρακάτω:

DNA. Φυσικά πρώτος και καλύτερος παράγοντας που καθορίζει την εμφάνιση του μωρού. Μπορεί τα γονίδια και των δύο βιολογικών γονιών να συμμετέχουν στη δημιουργία DNA του μωρού, το μωρό όμως μπορεί να μην είναι δέκτης όλων των γονιδίων αυτών.  

Eγκυμοσύνη και αλκοόλ. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν μια μέλλουσα μητέρα καταναλώνει πολύ αλκοόλ μπορεί να γεννήσει παιδί που θα πάσχει από εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο. Αυτό σημαίνει πως το παιδί μπορεί να έχει διάφορα προβλήματα υγείας. Στην εμφάνισή του το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα μικρά μάτια, ιδιαίτερα λεπτά χείλια, έλειψη της εντομής ανάμεσα στο χείλος και τη μύτη.

Το φυλλικό οξύ θεωρείται πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς βοηθά στον σχηματισμό της σπονδυλικής στήλης του μωρού. Για την ακρίβεια η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο που ονομάζεται δισχιδής ράχη και είναι μια περίπλοκη γενετική ατέλεια της σπονδυλική στήλης. Κατά συνέπεια επηρεάζει την εμφάνιση του μωρού.

Τα ταξίδια με αεροπλάνο μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση του μωρού. Τα συχνά ταξίδια μπορεί να εκθέσουν το έμβρυο σε ακτινοβολία που ως γνωστό είναι ιδιαίτερα επιβλαβής στα μωρά. Καλό λοιπόν είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε περίπτωση που πρέπει αν ταξιδέψετε συχνά.

Αν είστε μέλλουσα μαμά που αγαπάει τον καφέ, καλύτερα να ελαττώσετε στο ελάχιστο την κατανάλωση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συχνή κατανάλωση καφέ επηρεάζει σημαντικά το βάρος και το ύψος του παιδιού.

Μια βόλτα στον ήλιο μια στο τόσο για το καλό της Βιταμίνης D είναι ό,τι χρειάζεται το μωρό για να αναπτυχθεί σωστά και να μη γεννηθεί λιποβαρές.

Το κείμενο είναι ενημερωτικό. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή απορία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.