Print this page

Εργασία και χαρά στην εγκυμοσύνη

Τι πρέπει να προσέχει μια εργαζόμενη γυναίκα όταν είναι έγκυος.

Θα ήταν πολύ ωραίο να μπορούσαν όλες οι γυναίκες να έχουν εννέα μήνες άδεια από τη δουλειά τους όταν μένουν έγκυες, ώστε να μπορούν να αφιερωθούν στον εαυτό τους και το μωρό που περιμένουν. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό! Ακόμα κι αν έχετε το καλύτερο αφεντικό του κόσμου, θα πρέπει σίγουρα να πηγαίνετε κάποιες ώρες στο χώρο εργασίας σας -ακόμα κι εκείνες τις  μέρες που δεν νιώθετε γεμάτη ενέργεια και θα προτιμούσατε να μείνετε σπίτι. Το πόσο πολύ θα επηρεαστούν οι συνθήκες της δουλειάς από το γεγονός της εγκυμοσύνης, σίγουρα εξαρτάται από το τι απαιτεί κάτι θέση εργασίας, όμως σε γενικές γραμμές, ό,τι δουλειά κι αν κάνετε, καλό είναι να προσέξετε τα αξής:

Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά

Το σώμα μιας εγκύου έχει αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια -πόσο μάλλον όταν πρέπει να είναι παράλληλα συνεπείς στα επαγγελματικά της ωράρια και να φέρνει εις πέρας υποχρεώσεις και στη δουλειά. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε τουλάχιστον  7-9 ώρες κάθε βράδυ, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνηθίσετε να πέφτετε για ύπνο πολύ νωρίτερα από ό,τι κάνατε μέχρι τώρα.

Κάνετε συχνά διαλείμματα

Το διάλειμμα είναι απαραίτητο σε μια εργάσιμη μέρα, ακόμα και για τους εργαζόμενους που δεν είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης και είναι ακόμα πιο σημαντικό για μια έγκυο. Εάν η δουλειά σας είναι καθιστική, οι πολλές ώρες στο γραφείο μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στα πόδια, πόνο στη μέση και κόπωση. Γι' αυτό, βάλτε στο πρόγραμμα κάθε μία ώρα να σηκώνεστε και να κάνετε μια μικρή βόλτα.

Οργανώστε σωστά τα γεύματά σας

Μια ημέρα γεμάτη με υποχρεώσεις δεν είναι λόγος να «ξεχάσετε» να φάτε αλλά ούτε και να παρασυρθείτε και να παραγγείλετε κάτι ανθυγιεινό. Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την καλή εξέλιξη της κύησης και οι επιλογές σας στο φαγητό έχουν σ' αυτή την περίοδο της ζωής σας μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Πάρτε μαζί σας κάποια θρεπτικά σνακ, για να έχετε πρόχειρο κάτι να μασουλήσετε όταν πεινάτε και φροντίστε να έχετε μαζί σας και ένα ελαφρύ γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη για να σας δώσει ενέργεια. Τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό στη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας για να είστε ενυδατωμένη.

Αποφύγετε να σκύβετε και να σηκώνετε βάρη

Εάν η θέση εργασίας σας απαιτούσε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή να κοπιάζετε σωματικά, είναι σκόπιμο να ζητήσετε να μετακινηθείτε σε κάποιο άλλο πόστο, εφόσον αυτό είναι δυνατό. Διαφορετικά, κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα, μπορείτε να σηκώνετε μικρά βάρη, αρκεί να το κάνετε σωστά, κρατώντας την πλάτη ίσια και λυγίζοντας τα γόνατα χωρίς να σκύβετε τη μέση. Εάν όμως το βάρος είναι μεγάλο ή έχετε μπει στο τρίτο τρίμηνο, ζητήστε από κάποιον άλλον να το κάνει.

Μείνετε μακριά από χώρους με χημικές ουσίες

Κάποιες ουσίες, όπως οι μπογιές, τα σκληρά καθαριστικά και ο καπνός μπορεί να είναι βλαβερές για το έμβρυο. Καλό είναι να μην μένετε σε χώρους όπου μπορέι να υπάρχουν τοξικές αναθυμιάσεις.

Μην αγχώνεστε

Είναι δύσκολο να μην αγχώνεστε για ένα σωρό πράγματα που αφορούν το μωρό σας και τον καινούριο ρόλο σας ως μητέρα, οπότε προσπαθήστε τουλάχιστον να μην προσθέτετε σ' αυτό το άγχος και το στρες για επαγγελματικά θέματα. Μη διστάσετε να αρνηθείτε να αναλάβετε κάποιες υποχρεώσεις που θεωρείτε ότι θα σας κάνουν να χάσετε τον ύπνο σας αυτή την περίοδο και βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας (π.χ. κάντε γιόγκα, ένα χλιαρό μπάνιο ή τεχνικές αναπνοής).