Print this page

Baby shower - Όσα πρέπει να ξέρετε

Πρόκειται για άλλο ένα ξενόφερτο έθιμο που όμως γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και στη χώρα μας. Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για το baby shower.

Ποιος θα το διοργανώσει;

Παραδοσιακά, το πάρτι δεν διοργανώνεται από τη μέλλουσα μητέρα (εξάλλου, το τελευταίο που θα θέλει είναι να αναλάβει μια τέτοια υποχρέωση τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης). Συνήθως, κάποιος φίλος ή συγγενής είναι αυτός που παίρνει την πρωτοβουλία και ασχολείται με τα διαδικαστικά. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ένα «πάρτι-έκπληξη». Εάν αυτός που το οργανώνει θέλει τη γνώμη ή τη συνεργασία του τιμώμενου προσώπου μπορεί να το συνεννοηθεί μαζί του.

Ποιος θα είναι καλεσμένος;

Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το διαθέσιμο χώρο -πόσοι μπορούν να καθίσουν άνετα στο σπίτι- αλλά και από τον χαρακτήρα που θέλετε να δώσετε στο πάρτι. Έτσι, εάν επιθυμείτε κάτι απλό και ήσυχο, μπορείτε να αρκεστείτε στους κολλητούς φίλους και κοντινούς στενούς συγγενείς. Διαφορετικά, μπορείτε να ανοίξετε περισσότερο τον κοινωνικό κύκλο που αφορά.

Πότε θα γίνει;

Συνήθως ένα με ενάμιση μήνα πριν τη γέννηση του μωρού. Ωστόσο, επειδή πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι «γρουσουζιά» να αρχίζουν να ετοιμάζουν το δωμάτιο του μωρού και να αποκτούν τα απαραίτητα πριν αυτό γεννηθεί, σ' αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί το πάρτι να μεταφερθεί τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Τι θα σερβίρω;

Ακριβώς επειδή γίνεται σε μια ιδιαίτερη φάση της ζωής της γυναίκας, κανείς δεν έχει την απαίτηση να υπάρχει πλήρες μενού ή μεγάλη ποικιλία παό κεράσματα. Συνήθως σερβίρονται καφές, τσάκι, χυμοί και γλυκά -κατά παράδοση διακοσμημένα έτσι ώστε να παραπέμπουν στο φύλο του μωρού που θα γεννηθεί  Εξάλλου, η φίλη που θα αναλάβει την οργάνωση μπορεί να ασχοληθεί και με αυτό -αλλά και το να παραγγείλετε πίτσες είναι μια καλή ιδέα.

Τι δώρο να πάω;

Εάν είστε καλεσμένη σε baby shower, σύμφωνα με τον κώδικα καλής συμπεριφοράς, θα πρέπει να πάτε και ένα δώρο. Προτιμήστε κάτι πρακτικό, εξάλλου ο σκοπός του baby shower είναι-εκτός από το να μοιραστούν οι φίλοι τη χαρά τους για την επικείμενο ερχομό του μωρού, να προμηθεύσουν τους γονείς με τον εξοπλισμό που θα χρειαστούν τους πρώτους μήνες με το μωρό.