Print this page

Τα superfoods που χρειάζεστε στην εγκυμοσύνη

Φροντίστε να τα εντάξετε στη διατροφή σας. 

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική υπόθεση -ιδιαίτερα στη διάρκεια της  εγκυμοσύνης, αφού μέσω των τροφών προμηθεύεστε όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός ο δικός σας αλλά και του εμβρύου. Ευτυχώς, η φύση έχει δημιουργήσει κάποιες υπερτροφές που παρέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα ζωτικής σημασίας συστατικά σε μεγάλες ποσότητες. Προσπαθήστε λοιπόν να τρώτε περισσότερες από αυτές για να είστε σίγουρη ότι εξασφαλίζετε ό,τι είναι απαραίτητο για να λειτουργούν όλα ρολόι. Τέτοιες τροφές είναι οι εξής:

Ξερά βερίκοκα

Image result for apricots

Κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ ιδιαίτερης φάσης της ζωής σας, η καλή ποιότητα και η σωστή κυκλοφορία του αίματος έχει εξαιρετική σημασία. Τα ξερά βερίκοκα είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο, στοιχεία που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και  την καλή οξυγόνωση όλων των οργάνων μέσω του αίματος. Μπορείτε να τα απολαμβάνετε σαν σνακ (θα ικανοποιήσουν και την ανάγκη σας για κάτι γλυκό). Μια μικρή χούφτα την ημέρα είναι αρκετή!

Μπανάνες

Image result for bananas

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη να νιώθουν πως δεν έχουν αρκετή ενέργεια. Γι' αυτό, οι τροφές που προσφέρουν στον οργανισμό μια άμεση δόση ενέργειας είναι σημαντικές. Μία από αυτές είναι οι μπανάνες, πλούσιες σε ασβέστιο και κάλιο. Μπορείτε εύκολα να έχετε μία μαζί σας όπου κι αν είστε, ενώ είναι εξαιρετική τροφή για μετά την άσκηση.

Σπόροι chia

Image result for chia seeds

Οι αλλαγές στη διάθεση και η μελαγχολία είναι ένα ακόμα από τα συχνά «συμπτώματα» της εγκυμοσύνης. Ένας τρόπος για να τα αντιμετωπίσετε είναι να φροντίζετε να κρατάτε σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι σπόροι chia σας βοηθούν να το πετύχετε, χάρη στις φυτικές ίνες και τα ωμέγα-3 που περιέχουν. Προσθέστε μια κουταλιά στο γιαούρτι ή τη βρόμη σας.

Όσπρια

Image result for legumes

Όλα τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών, ενώ περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία, οπότε είναι εύκολο να τα έχετε τακτικά στο πιάτο σας. Εκτός από κυρίως γεύμα, μπορείτε να βράσετε μερικά, να τα σουρώσετε και να προσθέτετε 2-3 κουταλιές στις σαλάτες σας.

Αυγά

Image result for εγγ

Τα αυγά είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που υπάρχουν!. Π{ρομηθεύουν τον οργανισμό με με όλα σχεδόν τα αμινοξέα και πάνω από 12 βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως λουτεΐνη, χολίνη και ζεαξανθίνη. Επιπλέον, το να φάτε ένα μόνο αυγό είναι ο πιο απλός τρόπος για να γεμίσετε ενέργεια για όλη την ημέρα.

Μπρόκολο

 

Image result for μπρόκολο

Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο, φυτικές ίνες, λουτενη, καροτενοειδή και ζεαξανθίνη, μεταλλικά στοιχεία που -μεταξύ άλλων- συμβάλλουν στην καλή υγεία της όρασης και του δέρματος. Επίσης, βοηθάει στην διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα αλλά και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Βοηθάει στην παραγωγή της βιταμίνης Α από το σώμα, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ζωτικών οργάνων του εμβρύου.