Print this page

10 τρόποι να ξοδέψετε λιγότερα χρήματα τους πρώτους μήνες με το μωρό σας

Επειδή, η αλήθεια είναι ότι η μητρότητα είναι ένα αρκετά... ακριβό σπορ!

Τα μωρά είναι ό,τι πιο γλυκό, όμορφο και αξιοθαύμαστο υπάρχει! Είναι επίσης μια... μαύρη τρύπα στον οικονομικό προγραμματισμό, αφού φέρνουν μαζί τους ένα σωρό ανάγκες για καινούρια πράγματα που πρέπει να αποκτήσετε. Δεν χρειάζεται όμως να αρχίσετε από τώρα να αγχώνεστε πώς θα τα βγάλετε πέρα. Εξάλλου, με έναν καλό προγραμματισμό, μπορείτε να περιορίσετε σημαντικά τα έξοδα που θα χρειαστεί να κάνετε -τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της ζωής του. Εμείς σας προτείνουμε μερικούς απλούς και πρακτικούς τρόπους για να το πετύχετε, χωρίς να σας λείψει τίποτα!

Θηλάστε όσο περισσότερο μπορείτε

Το μητρικό γάλα δεν είναι μόνο η ιδανική τροφή για την υγεία του μωρού σας. Είναι, επίσης, δωρεάν! Αυτή η επιλογή σας και μόνο μπορεί να σας γλιτώσει από πάνω από 1000 ευρώ εάν το κάνετε μόνο για έναν χρόνο. Απλά, υπολογίστε πόσα χρήματα θα έπρεπε να χαλάσετε για γάλα σε σκόνη, έξτρα μπιμπερό, αποστειρωτές κ.λπ.

Μην αγοράσετε πολλά βρεφικά ρούχα εκ των προτέρων

Κάθε βρέφος αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό και είναι πολύ πιθανόν ένα τέλειο μπουφανάκι που πήρατε ήδη για τον ερχόμενο χειμώνα όταν θα είναι 9 μηνών, να μην του κάνει -και μάλλον δεν θα μπορέσετε να το αλλάξετε όταν το διαπιστώσετε. Το ίδιο ισχύει και για τα βασικά ρούχα. Μην πάρετε δυο ντουζίνες φορμάκια 1-3 μηνών, γιατί το μωρό μπορεί να είναι μεγάλο και να φορέσει κατευθείαν το μεγαλύτερο νούμερο. Πάρτε λίγα πράγματα για να έχετε στη διάθεσή σας τις πρώτες μέρες και μετά, ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να αναθέσετε σε κάποιον να σας πάρει και τα υπόλοιπα.

Προτιμήστε ουδέτερες, unisex αποχρώσεις για την προίκα του μωρού

Ιδιαίτερα εάν είναι το πρώτο σας μωρό και σκοπεύετε στο μέλλον να αποκτήσετε κι άλλο, είναι σκόπιμο να αποφύγετε να επιλέξετε το παιδικό δωμάτιο σε χρώμα που αντιστοιχεί στο φύλο του. Προτιμώντας να πάρετε τα βασικά κομμάτια σε κίτρινο, απαλό πράσινο ή εκρού θα μπορείτε εύκολα να τα χρησιμοποιήσετε και στο επόμενο παιδί, ανεξάρτητα από το αν θα είναι αγόρι ή κορίτσι.

Διαλέξτε έπιπλα και αξεσουάρ με πολλαπλές χρήσεις

Στο εμπόριο θα βρείτε βρεφικά μπανάκια που μ μια κίνηση μετατρέπονται σε αλλαξιέρα, κούνιες με κάγκελα που αφαιρούνται και γίνονται μονά κρεβατάκια και καρεκλάκια που «μεγαλώνουν» μαζί με το μωρό, ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες κάθε ηλικίας. Ακόμα κι αν είναι λίγο πιο ακριβά από τα συνηθισμένα, σίγουρα θα γλιτώσετε χρήματα μακροπρόθεσμα.

Αξιοποιήστε σωστά τα δώρα

Όσο τέλειο κι αν είναι το μπουφανάκι που έφερε για το μωρό η φίλη σας, αντισταθείτε στον πειρασμό να το κρατήσετε εάν έχετε ήδη άλλα δύο. Εξάλλου, τις πρώτες εβδομάδες θα τις περάσετε κυρίως μέσα στο σπίτι! Είναι προτιμότερο να αλλάξετε ό,τι δεν σας είναι απαραίτητο για να πάρετε κάτι άλλο που πραγματικά χρειάζεστε. Για να γλιτώσετε από τον κόπο, είναι ακόμα καλύτερο να ενημερώσετε έγκαιρα τους πολύ κοντινούς σας για το τι είδους δώρο προτιμάτε.

Μην πάρετε πολλές πιπίλες και μπιμπερό πριν γεννηθεί το μωρό

Θα εκπλαγείτε από το πόσο ισχυρή προσωπικότητα θα έχει το μωρό σας ήδη από τις πρώτες μέρες της ζωή του. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να αρνείται ακόμα και να βάλει στο στόμα του ένα είδος πιπίλας ή θηλής και να προτιμάει κάποιο άλλο. Γι' αυτό είναι σκόπιμο πρώτα να μάθετε τα γούστα του και μετά να επενδύσετε στον εξοπλισμό του!

Αγοράστε τις οικογενειακές συσκευασίες από τα είδη που χρησιμοποιείτε πολύ

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πάνες, τα μωρομάντιλα, τα βρεφικά αφρόλουτρα κ.λπ. Αφού καταλήξετε στο είδος και τη μάρκα που σας εξυπηρετεί καλύτερα, προτιμήστε τις οικονομικές συσκευασίες που σίγουρα συμφέρουν περισσότερο.

Ζητήστε δείγματα πριν επιλέξετε κρέμα για συγκάματα, σαμπουάν και άλλα είδη βρεφικής περιποίησης

Πολλά βρέφη έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα που αντιδρά σε διάφορα συστατικά. Γι' αυτό ακόμα και τα προϊόντα από φυσικές και αγνές πρώτες ύλες μπορεί να αποδειχτούν ακατάλληλα. Πριν επιλέξετε, ζητήστε από το κατάστημα ή το φαρμακείο να σας προμηθεύσει με μερικά δείγματα ώστε να είστε σίγουροι γι' αυτό που θα χρησιμοποιείτε στο μωρό σας.

Μην είστε σίγουροι ότι το πιο ακριβό είναι και το πιο καλό

Όλοι οι γονείς θέλουμε το παιδί μας να έχει ό,τι καλύτερο. Αυτό όμως δεν είναι πάντα το ακριβότερο. Κάντε έρευνα αγοράς, συζητήστε με άλλους γονείς και γενικά ψάξτε το αρκετά πριν καταλήξετε στην αγορά ειδών που αφενός είναι πολύ ακριβά και αφετέρου θα χρησιμοποιήσετε πολύ, οπότε πρέπει να σας εξυπηρετούν απόλυτα. Για παράδειγμα, ένα πιο οικονομικό καρότσι μπορεί να είναι πιο ελαφρύ και πιο εύχρηστο από κάποιο που έχει τριπλάσια τιμή και πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά που ίσως όμως δεν πρόκειται ποτέ να αξιοποιήσετε.

Πάρτε τηλέφωνο τον παιδίατρο για να σας δώσει μια συμβουλή πριν κλείσετε ραντεβού στο ιατρείο του

Μπορεί για εσάς όλα να είναι καινούρια και άγνωστα, ευτυχώς όμως οι ειδικοί γνωρίζουν καλύτερα! Έτσι, κάτι που σας φαίνεται περίεργο, όπως ένας ερεθισμός στο δέρμα του μωρού, μπορεί να είναι κάτι που ο παιδίατρος μπορεί να σας εξηγήσει τι είναι και πώς αντιμετωπίζετε χωρίς να χρειαστεί να το δει. Έτσι, θα γλιτώσετε χρόνο (συν τα χρήματα της επίσκεψης)!

 Δείτε κι εδώ 6 πράγματα που πρέπει να οργανώσετε πριν γεννήσετε....