Print this page

Οδηγός επιβίωσης για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Αχ, το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι και το πιο δύσκολο από τα τρία. Εμείς καταλήξαμε στις παρακάτω δέκα συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να αντεπεξέλθετε σωματικά και συναισθηματικά.  

Ξεκινήστε και διατηρείστε ένα ημερολόγιο. Κάθε έγκυος γυναίκα θα συμφωνήσει: υπάρχουν πολλά που πρέπει να διεκπεραιωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ζωή σας πρόκειται να αλλάξει τελείως και αυτή η συνειδητοποίηση συνοδεύεται από μια σειρά συναισθημάτων, από τον ενθουσιασμό έως το άγχος. Με το ημερολόγιο θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε και να επεξεργαστείτε ό, τι αισθάνεστε, αντί να πανικοβληθείτε.

Επιλέξτε έναν έμπιστο. Αν έχετε αποφασίσει να κρατάτε την εγκυμοσύνη σας μυστικό μέχρι το πρώτο τρίμηνο, είναι λογικό να αισθάνεστε απομονωμένη, ακόμα και εάν έχετε ένα «σύνεργο» (ον σύντροφό σας) . Δοκιμάστε να επιλέξετε ένα επιπλέον άτομο που εμπιστεύεστε και αγαπάτε. Ιδανική επιλογή είναι κάποια γυναίκα η οποία έχει ήδη περάσει την κατάσταση και μπορεί να σας συμπαρασταθεί αλλά και να σας συμβουλεύσει.

Ερευνήστε αξιόπιστα βιβλία ή websites για να συμβουλευτείτε. Ενώ υπάρχουν τόνοι δημοφιλών βιβλίων στην αγορά που εξηγούν τι συμβαίνει φυσικά στο σώμα σας, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βρείτε βιβλία που εστιάζονται στις  συναισθηματικές και ψυχολογικές μεταπτώσεις που θα αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Φυσικά, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για τις όποιες αλλαγές, ώστε να ξέρετε πώς να φροντίζετε το σώμα σας και να μεγαλώνετε σωστά το μωρό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά μην ξεχνάτε να τείνετε στην ψυχική σας υγεία. Κάνετε κάποια έρευνα  ή ρωτήστε και τον γυναικολόγο σας.

Ενσωματώστε το τζίντζερ στη διατροφή σας. Η ναυτία είναι το πιο γνωστό σύμπτωμα εγκυμοσύνης και μπορεί να εμφανιστεί για να κορυφωθεί κατά τις εβδομάδες 8 έως 10. Φυσικά το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικά στάδια εγκυμοσύνης σε κάθε γυναίκα. Συνήθως όμως ξεκινά το πρώτο τρίμηνο και άρα το πιο πιθανό είναι αυτή τη περίοδο να αναζητάτε τρόπους αντιμετώπισης της ναυτίας.  Τι θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε; Μα το τζίντζερ! Πιείτε το με το τσάι σας, βάλτε το στο φαγητό ή στους χυμούς σας. 

Επενδύστε σε ένα άνετο σουτιέν. Η ευαισθησία του μαστού είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη. Το στήθος υφίσταται πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ τους πρώτους μήνες είναι πολύ ευαίσθητο καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στην αύξηση της προγεστερόνης. Ενα άνετο σουτιέν που δεν σας στενεύει αλλά συγκρατεί το στήθος σωστά θα σας βοηθήσει

Χρησιμοποιήστε διασκορπιστές και ατμοποιητές για τα αιθέρια έλαια. Είναι σημαντικό να προσέχετε τι εισπνέετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα περισσότερα αρωματικά κεριά περιέχουν τοξίνες που δεν είναι καλές για τη υγεία, τη δική σας ή του μωρού σας. Δοκιμάστε καλύτερα καθαρά αιθέρια έλαια σε έναν διασκορπιστή ή ατμοποιητή. Όχι μόνο κάνουν το σπίτι ή το γραφείο σας να μυρίζει υπέροχα αλλα τα αιθέρια έλαια θα σας διευκολύνουν  σε πολλά από τα δυσάρεστα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου.

Ασκηθείτε με όποιο τρόπο μπορείτε. Έγκυες ή μη, η άσκηση είναι πάντα σημαντική για έναν ισορροπημένο, υγιεινό τρόπο ζωής και ψυχική κατάσταση. Δυστυχώς, η κόπωση και η ναυτία που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης μπορεί να τις στερεί από τη διάθεση για προπόνηση.  Ασκηθείτε όπως σας αρέσει: είτε πρόκειται για ένα μικρό περίπατο έξω, για λίγους γύρους στην πισίνα, είτε για μια χαλαρωτική γιόγκα. Θα νιώσετε καλύτερα όταν το κάνετε

Επωφεληθείτε από τις εφαρμογές. Η κόπωση είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και, μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, ακόμα και οι πιο απλές και καθημερινές ασχολίες σας φαίνονται βουνό. Ευτυχώς, μπορείτε να επωφεληθείτε από διάφορες  εφαρμογές για να κάνετε τις δουλειές σας. Είτε να πληρώσετε τους λογαριασμούς, να αγοράσετε πράγματα από το supermarket, να παραγγείλετε έπιπλα κ.α

Αποκτήστε ένα Highlighter για το δέρμα. Ο συνδυασμός ναυτίας και κόπωσης, δεν μπορεί παρά να φαίνεται στο πρόσωπό σας. Δυστυχώς όμως,  η περίφημη αυτή «λάμψη της εγκυμοσύνης» που έχετε ακούσει δεν θα εμφανιστεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο. Γι’ αυτό προμηθευτείτε ένα Highlighter με σύνθεση κατάλληλη για την κατάστασή σας  και δώστε λάμψη στην επιδερμίδα σας. Λίγο highlighter και κανείς στην εργασία δεν θα ξέρει ότι μόλις κάνατε εμετό στο μπάνιο.

Άνετα, ευρύχωρα ρούχα από αγνά υλικά. Το πρήξιμο είναι άλλο ένα σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο. Είναι όμως νωρίς να προμηθευτείτε ρούχα εγκυμοσύνης γι’ αυτό βρείτε ρούχα που θα σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα, δεν θα σας σφίγγουν και θα είναι κατάλληλα να τα φορέσετε μετά την γέννα.