Print this page

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη;

Εσείς, ξέρετε για ποιο λόγο ο γιατρός σας σας έδωσε συμπλήρωμα;

Εάν είστε έγκυος ή ακόμα κι αν θέλετε να μείνετε έγκυος το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά πιθανό να σας έχει συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα φυλλικού οξέος. Ο λόγος είναι ότι το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό σ' αυτή τη φάση της ζωής σας και αυτό που περιέχεται στις φυσικές πηγές του -όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δεν απορροφάται από τον οργανισμό εξίσου αποτελεσματικά με το συμπλήρωμα.

Τι είναι το φυλλικό οξύ

Πρόκειται για μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, απαραίτητη για την κυτταρική ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Στην εγκυμοσύνη συμβάλει στο να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχης. Το ιδανικό είναι να έχει εξασφαλιστεί η σωστή ποσότητα στον οργανισμό της μητέρας τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη σύλληψη και να διατηρείται για 12 εβδομάδες μετά.

Τι είναι οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα

Είναι μια ομάδα συγγενών ανωμαλιών που αφορούν την μη ολοκληρωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και των μορίων που τα περιβάλλουν. Οι πιο συχνές είναι η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία. Στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε στην αδυναμία της σπονδυλικής στήλης να ολοκληρωθεί κατά τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης, ενώ στην ανεγκεφαλία ο εγκέφαλος και το κρανίο δεν αναπτύσσονται πλήρως.

Πόσο φυλλικό οξύ χρειάζομαι;

Τα φυλλικό οξύ βρίσκεται σε τροφές όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το αβοκάντο, τα εσπεριδοειδή, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μαγιά και τα όσπρια. Προκειμένου μια έγκυος να λάβει μέσω της τροφής την ποσότητα φυλλικού οξέως που χρειάζεται, θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά μισό κιλό ωμό (ή 900 γραμμάρια βρασμένο) σπανάκι ή μπρόκολο. Για το λόγο αυτό, οι γυναικολόγοοι δίνουν συμπληρώματα σε μορφή χαπιού, είτε μια φορά την εβδομάδα είτε καθημερινά, ξεκινώντας από ένα μήνα πριν την σύλληψη και συνεχίζονται για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά. Οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί οι ίδιες με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα ή έχουν αποκτήσει άλλο παιδί με κάποια τέτοια ανωμαλία ή έχουν συγγενείς με παρόμοια προβλήματα ίσως χρειαστεί να πάρουν μεγαλύτερη ποσότητα.

Διαβάστε κι εδώ ποια είναι τα superfoods της εγκυμοσύνης....

Πειράζει εάν πάρω πολύ φυλλικό οξύ;

Η υπερβολική ποσότητα φυλλικού οξέος μπορεί να καταστεί επικίνδυνη καθώς, σύμφωνα με έρευνες, αυξάνει τον κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης Β12. Για το λόφο αυτό, είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας.