Print this page

Φόβος τοκετού | Πώς θα τον ξεπεράσετε σε 2 βήματα!

Είναι ο πιο συνηθισμένος φόβος των εγκυών... αλλά υπάρχει τρόπος να μην τον αφήσετε να χαλάει την ψυχολογία σας.

"Έλα μωρέ, πώς κάνεις έτσι; Τόσα εκατομμύρια γυναίκες εχουν γεννήσει!". Είναι μια από τις φράσεις που ακούει συχνά μια έγκυος όταν εκμυστηρεύεται πως νιώθει άγχος καθώς πλησιάζει στον τοκετό. Και παρόλο που είναι γεγονός -πράγματι, οι γυναίκες γεννάνε με τον ίδιο σχεδόν τρόπο από την αρχή της ανθρωπότητας- αυτή η διαπίστωση δεν τη βοηθάει να ξεπεράσει το φόβο της. Γιατί ο φόβος της γέννας είναι κάτι "φυσιολογικό", που πηγάζει από την αβεβαιότητα. Πότε ακριβώς θα συμβεί; Τι θα νιώσω; Πόσο θα πονέσω; Τέτοιου είδους αβεβαιότητες δεν βοηθούν καθόλου την ψυχολογία μιας εγκύου. "Το ανθρώπινο είδος δεν αντιδρά καλά στην αβεβαιότητα", εξηγεί η ψυχολόγος.Rebecca Ray στο βιβλίο της The Universe Listens to Brave. Ο λόγος είναι πως ο εγκέφαλός μας μεταφράζει το άγνωστο σε κίνδυνο, κάτι που ήταν αλήθεια στον πρωτόγονο άνθρωπο: ένα άγνωστο μέρος μπορεί να μην είχε τροφή ή νερό και μια ομάδα άγνωστων ατόμων μπορεί να είχε εχθρικές διαθέσεις. Αυτή η αίσθηση της έλειψης ελέγχου της κατάστασης -ό,τι ακριβώς νιώθει και μια γυναίκα που πρόκειται να μπει στη διαδικσία του τοκετού- μεγεθύνει το φόβο και δημιουργεί ψυχολογικό αδιέξοδο. 

Νικήστε το φόβο του τοκετού σε δύο απλά βήματα

Βήμα πρώτο: Πείτε το με το όνομά του

Όπως είχε συμβουλέψει τον Χάρι Πότερ ο καθηγητής Ντάμπλντορ "πάντα να χρησιμοποιείς το κατάλληλο όνομα για το καθετί. Ο φόβος να το ονοματίσεις αυξάνει το φόβο για το συγκεκριμένο πράγμα". Η επιστήμη συμφωνεί, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι όταν δίνουμε όνομα σε κάποιο συναίσθημα μπορούμε να μειώσουμε την έντασή του. Ακριώς επειδή αυτό που κυρίως φοβόμαστε είναι το άγνωστο, όταν δηλώσουμε "έχω άγχος που πρόκειται να γεννήσω", καταφέρνουμε να μειώσουμε την ένταση του φόβου γιατί δεν αφορά πια κάτι άγνωστο, είναι κάτι που μπορούμε να περιγράψουμε. Αντί λοιπόν να εστιάζετε σε ένα απροσδιόριστο στρες που μπορεί να να νιώθετε, προσπαθήστε να εντοπίσετε τι ακριβώς είναι αυτό που φοβάστε, αποδεχτείτε το σαν κάτι φυσιολογικό και θα δείτε ότι δεν θα μοιάζει πια το ίδιο απειλητικό. 

Βήμα δεύτερο: Αναλάβετε δράση

Ο εχθρός του άγχους είναι η δράση. Μερικές φορές, αρκεί να κάνουμε κάτι γι' αυτό που μας ανησυχεί για να σταματήσουμε να αγχωνόσματε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο καλύτερος τρόπος γα να αναλάβετε δράση είναι να ενημερωθείτε για ό,τι αφορά τον τοκετό και να πατε εκεί "διαβασμένη". Συζητηστε με το γυατρό σας τις επιλογές που έχετε για τον τοκετό -ίσως το ενδεχόμενο να γεννήσετε στο νερό σας φαίνεται λιγότερο τρομαχτικό. Ζητήστε από τη μαία να σας εξηγήσει όλη τη διαδικασία, να σας μιλήσει για τα στάδια του τοκετού και τι θα βιώσετε σε καθένα από αυτά. Φυσικά, ο τοκετός είναι πάντα ένα γεγονός απρόβλεπτο και μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά από ό,τι νομίζουμε, όση προετοιμασία κι αν έχουμε άνει. Ωστόσο, η αίσθηση ότι γνωρίζετε τι θα συμβεί μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πολύ πιο δυνατή -αντίθετα με το να φτάσετε ως την αίθουσα ωδινών νιώθοντας έρμαιο. Έχοντας τη γνώση ως δύναμη θα ξέρετε ότι εσείς η ίδια θα είστε ο οδηγός σ' αυτό το ταξίδι και όχι ο φόβος σας!