Print this page

Μάθαμε για το Kraamzorg, που απολαμβάνουν οι λεχώνες στην Ολλανδία και θέλουμε κι εμείς!

Τι είναι το σύστημα φροντίδας που έχει καθιερώσει το ολλανδικό κράτος.

Στη χώρα μας η κατάσταση έχει περίπου ως εξής: μια γυναίκα πηγαίνει στο μαιευτήριο για να γεννήσει, μέχρι εκεί συνήθως τρία βράδια όπου δέχεται τη φροντίδα του ιατρικού προσωπικού και τις συμβουλές των βρεφοκόμων για το θηλασμό και τις ανάγκες του μωρού και στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι της με το μωρό. Μερικές μέρες μετά, επιστρέφει στην κλινική ή το ιατρείο του γυναικολόγου της για να ελέγξει την κατάστασή της μετά τον τοκετό. Κι αν στο μεταξύ έχει κάποιο πρόβλημα με το θηλασμό ή απορίες για θέματα που αφορούν την ίδια ή το μωρό, ζητάει τη συμβουλή όποιου βρει πιο εύκαιρο: της μητέρας της, του συντρόφου της, της κολλητής της, του γιατρού της, της μαίας της κ.λπ. Στην Ολλανδία τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Γιατί εκεί υπάρχει το kraamzorg, όπως ονομάζεται το σύστημα μητρικής φροντίδας στο σπίτι μετά τον τοκετό. Έτσι, τις πρώτες 8 μέρες μετά τη γέννηση ενός μωρού, η νέα μητέρα έχει στην υπηρεσία της μια kraamverzorgster, δηλαδή μια σύμβουλο μητρότητας για 49 ώρες συνολικά. Αυτό σημαίνει πως για περίπου 6 ώρες την ημέρα μια ειδικά εκπαιδευμένη σύμβουλος βρίσκεται στο σπίτι της για να τη βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί: από το να ελέγξει τα δικά της ράμματα ή τον ομφαλό του παιδιού μέχρι το θηλασμό, το μπάνιο του βρέφους ή ακόμα και την καθαριότητα του σπιτιού. Η γυναίκα αυτή πληρώνεται από το κράτος για τις συγκεκριμένες ώρες, ενώ εάν κάποια λεχώνα νιώθει την ανάγκη να την έχει κοντά της για περισσότερο, μπορεί να της ζητήσει να πάει στο σπίτι άλλες δύο μέρες, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

 

Η κοινωνία στην υπηρεσία της νέας μητέρας

Οι Kraamverzorgsters δεν είναι μαίες ούτε νοσηλεύτριες, αλλά γυναίκες -συνήθως «βετεράνοι» στη μητρότητα- που έχουν εκπαιδευτεί για τουλάχιστον τρία χρόνια στη φροντίδα της λεχώνας και του νεογνού. Κάποιες από τις αρμοδιότητές τους είναι συγκεκριμένες και αφορούν το ζύγισμα του μωρού και την καθαριότητα του κρεβατιού και του μπάνιου της λεχώνας. Από εκεί και πέρα, μπορούν να παράσχουν όποια βοήθεια χρειαστεί η νέα μητέρα και να της λύσουν τις απορίες ή να της δείξουν κάποιες τεχνικές, όπως για παράδειγμα πώς να θηλάζει ξαπλωμένη ή να κρατάει το μωρό για να το πλύνει.

Ο θεσμός του kraamzorg εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία που υπάρχει στη χώρα και θεωρεί τη γέννηση ενός μωρού μια φυσιολογική διαδικασία που δεν αφορά μόνο τους γονείς αλλά ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα. Έτσι, οι γυναίκες αυτές εκπροσωπούν τον... έξω κόσμο που αναλαμβάνει να μπει στο σπίτι της καινούριας οικογένειας για να δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή του! Επιπλέον, έχει υπολογιστεί ότι η τακτική αυτή συμβάλει στο να μειώνονται τα έξοδα του υγειονομικού συστήματος, καθώς εξασφαλίζει λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς μετά τον τοκετό, τόσο για τη μητέρα όσο και για νεογνό.

Μετά από αυτό δεν είναι να απορεί κανείς γιατί -σύμφωνα με τις σχτεικές έρευνες- οι μαμάδες στην Ολλανδία είναι οι πιο χαλαρές στον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ...