Print this page

Η κλιματική αλλαγή φέρνει περισσότερους πρόωρους τοκετούς

Άλλη μία συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη!

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πολλές και έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Φαίνεται όμως πως ένα μέρος τους αφορούν κάτι που δεν είχαμε υπόψη: την εγκυμοσύνη! Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change επιχειρεί να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης επηρεάζει την ενδομήτριο ζωή.

Οι ερευνητές μελέτησαν 56 εκατομμύρια γεννήσεις από το 1969 μέχρι το 1988 και συνέδεσαν τα δεδομένα με τα στοιχεία που αφορούν ον καιρό στις περιοχές όπου έγιναν οι τοκετοί. Βρήκαν λοιπόν ότι ο αριθμός των γεννήσεων αυξάνεται σημαντικά όταν η θερμοκρασία ξεπερνούσε στους 32 βαθμούς Κελσίου. Εξίσου ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι τις δύο εβδομάδες που ακολουθούσαν ένα θερμό κύμα παρουσιάζεται μια πτώση στον αριθμό των τοκετών -κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι κάποιοι από αυτούς που προηγήθηκαν ήταν να συμβούν μέσα σ' αυτό το διάστημα αλλά έγιναν πρόωρα στην κορύφωση της «θερμής εισβολής».

«Αυτή η αύξηση του αριθμού των γεννήσεων και η επακόλουθη πτώση δείχνει ότι κάποιες εγκυμοσύνες έγιναν εσπευσμένα, στερώντας από τα έμβρυα έως και δύο εβδομάδες κύησης ή κατά μέσο όσο, έξι ημέρες κύησης», σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας Alan Barreca, καθηγητής περιβαλλοντικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Παρόλο που σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι είναι ασφαλές για ένα μωρό να γεννηθεί έχοντας συμπληρώσει τις 38 εβδομάδες κύησης, οι τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης -μέχρι δηλαδή να συμπληρωθούν οι 40 εβδομάδες- είναι σημαντικές. Τα παιδιά που γεννιούνται νωρίτερα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα και να χρειαστεί να μείνουν σε θερμοκοιτίδες.

Ο μηχανισμός που συνδέει τις υψηλές θερμοκρασίες με την πρόκληση πρόωρου τοκετού δεν έχει αιτιολογηθεί πλήρως ακόμα, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με την αφυδάτωση. Όταν ένα άτομο αφυδατώνεται, εκκρίνεται στο σώμα του ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο και στον τοκετό.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάθε χρόνο 25.000 τοκετοί ολοκληρώνονται πιο γρήγορα από το φυσιολογικό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και προειδοποιούν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται συνέχεια.