Print this page

Ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εγκυμοσύνη| Είναι πιο «αθώο» από το κανονικό;

Πώς επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς οι βλαβερές ουσίες του διαπερνούν τον πλακούντα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που μια γυναίκα καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο και μείνει έγκυος ή επιλέξει να περάσει από το κανονικό τσιγάρο στο ηλεκτρονικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έδειξε ότι, δυστυχώς, αυτό δεν είναι μια λύση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτική στην διακοπή του καπνίσματος, αφού το άτμισμα είναι εξίσου επιβαρυντικό για το νευρικό σύστημα του εμβρύου όσο και το συμβατικό κάπνισμα.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η έκθεση στα πτητικά χημικά που εκλύονται από τις συσκευές ατμίσματος επηρεάζουν τη δραστηριότητα χιλιάδων γονιδίων, κυρίως στον αναπτυσσόμενο εμπρόσθιο εγκεφαλικό φλοιό που είναι υπεύθυνος για τις γνωστικές δεξιότητες. Έτσι, μπορεί να προκύψουν μεταλλάξεις αυτών των γονιδίων, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μειωμένη ικανότητα μάθησης, ανεπαρκή μνήμη ή πλημμελή συντονισμό των κινήσεων και να αυξήσει τις πιθανότητες υπερκινητικής συμπεριφοράς.

Η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη όμως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι προσφέρει αρκετά σαφείς ενδείξεις για το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλές -ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τη χρήση του στην εγκυμοσύνη και για την υγεία των βρεφών. Για το λόγο αυτό συνιστούν στις γυναίκες που έμειναν έγκυες ή σκοπεύουν να κάνουν παιδί να μην επιλέγουν το άτμισμα σαν μια πιο υγιεινή εναλλακτική του καπνίσματος, αλλά συνιστούν την πλήρη αποχή από τα προϊόντα καπνού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ιδανικά και μετά το τέλος της)!