Print this page

«Μόλις ανακάλυψα ότι είμαι έγκυος»|6 πράγματα που πρέπει να κάνετε τώρα

Πριν από λίγο το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό και τώρα αναρωτιέστε: τι θα πρέπει να κάνω τώρα; Τι να προσέξω; Και τι να αποφύγω; Παρόλο που είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία, η εγκυμοσύνη είναι δεδομένο ότι προκαλεί κάποιο άγχος –ακόμα και σε γυναίκες που τη βιώνουν για δεύτερη ή Τρίτη φορά. Ιδανικά, οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν άμεσα παιδί να κάνουν μια επίσκεψη στο γυναικολόγο τους για να τις ενημερώσει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν ήδη πριν τη σύλληψη. Ακόμα όμως κι αν παραλείψατε αυτό το βήμα, τώρα που μάθατε τα ευχάριστα, είναι ώρα να…

…Ενημερώσετε το σύντροφο, τους γονείς και τους φίλους σας

Ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχει κανόνας. Μπορείτε να ενημερώσετε όποιον θέλετε, όποτε θέλετε και όπως θέλετε. Η λογική λέει ότι ο πατέρας του παιδιού είναι αυτός που θα μάθει τα ευχάριστα πρώτος, αλλά όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να περιμένουν όσο νομίζετε.

…Σταματήσετε να καπνίζετε και να πίνετε αλκοόλ

Τόσο το κάπνισμα όσο και η κατανάλωση αλκοόλ αντενδείκνυνται καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, εάν παίρνετε φάρμακα, ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας για το γεγονός της εγκυμοσύνης κι εκείνος θα σας πει εάν πρέπει να διακόψετε να παίρνετε κάποιο ή εάν πρέπει να τροποποιήσετε το σκεύασμα ή τη δόση.

…Κλείσετε ραντεβού στο γυναικολόγο σας

Καταρχάς, κάντε ένα τηλεφώνημα –είναι πολύ πιθανό να σας ζητήσει να περιμένετε μέχρι να φτάσετε και στην 8η εβδομάδα πριν επισκεφθείτε το γραφείο του για την πρώτη σας εξέταση. Ωστόσο, ενημερώστε τον άμεσα σε περίπτωση που έχετε κάποια συμπτώματα τα οποία ενδέχεται να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα όπως έντονοι πόνοι στη μέση, αιμορραγία, συσπάσεις της μήτρας) και οτιδήποτε άλλο σας ανησυχήσει.

…Αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής

Η δημιουργία ενός ανθρώπου απαιτεί πολλή ενέργεια και πολλά θρεπτικά συστατικά –ενδεχομένως περισσότερα από όσα μπορείτε να πάρετε ακολουθώντας μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Σίγουρα, λοιπόν, ο γιατρός σας θα σας δώσει σκευάσματα φυλλικού οξέως ή/και σιδήρου και ενδεχομένως ασβεστίου.

…Κάνετε ήπια γυμναστική

Εφόσον δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο ο γιατρός σας έχει συστήσει να μην γυμνάζεστε, η ελαφριάς έως μέτριας έντασης άσκηση είναι ευεργετική για την εγκυμοσύνη. Όπως συνηθίζει να λέει ένας γυναικολόγος  «δεν θα πήγαινε ποτέ κανείς να τρέξει για μαραθώνιο χωρίς να έχει κάνει προπόνηση! Με τον ίδιο τρόπο, χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση για να μπει μια γυναίκα στην αίθουσα τοκετού»!

…Ξεκουράζεστε περισσότερο

Αυτή τη στιγμή το σώμα σας εργάζεται σκληρά προκειμένου να μεγαλώσει ένα ανθρώπινο πλάσμα! Για το λόγο αυτό είναι αναμενόμενο να νιώθετε κόπωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φροντίστε να κοιμάστε καλά και να ξεκουράζεστε όποτε νιώθετε την ανάγκη στη διάρκεια της ημέρας.