Print this page

Τι διαφορετικό έχουν τα μωρά που κοιμούνται εύκολα;

Μια νέα έρευνα ανακάλυψε γιατί κάποια μωρά είναι δύσκολα στον ύπνο ενώ άλλα όχι και το «κλειδί» φαίνεται να «κρύβεται» στην εγκυμοσύνη!

Εάν είστε γονιός ενός μωρού από αυτά που αποκαλούμε «δύσκολα στον ύπνο», ξέρετε ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία για όλη την οικογένεια. Όλες εκείνες οι ώρες που νανουρίζετε, κουνάτε, χαϊδεύετε, παρακαλάτε να κοιμηθεί είναι κυριολεκτικά αμέτρητες! Και την ίδια στιγμή, το μωρό της φίλης σας ή κάποια άλλα μωρά που ξέρετε δεν χρειάζονται τίποτα παραπάνω από το να τα βάλουν στην κούνια τους για να αποκοιμηθούν! Τι κάνουν οι μαμάδες τους καλύτερα από ό,τι εσείς; Μια νέα έρευνα αναζήτησε την απάντηση και προτείνει να ασχοληθείτε περισσότερο με το να φροντίσετε τον εαυτό σας παρά να τον κατηγορείτε!

Ο ρόλος της εγκυμοσύνης στον ύπνο του μωρού

Η έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Ερευνών για Παιδιά Merdoch με τη συμμετοχή 1460 γυναικών έδειξε ότι τα μωρά που οι μαμάδες τους είχαν προβλήματα σωματικής ή και ψυχικής υγείας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με τον ύπνο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι γενικά η ικανότητα ενός βρέφους να αποκοιμιέται με ευκολία ή όχι ξεκινάει ήδη από την ενδομήτρια ζωή. Επιπλέον, βρήκαν ότι κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τέτοιου είδους προβλήματα είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα, αφού το 60% των μαμάδων αναφέρει κάποιο θέμα που αφορά τον ύπνο. Από αυτές, το 20% εκτιμά ότι ο ύπνος του μωρού τους στον πρώτο χρόνο παρουσιάζει έντονα και επίμονα προβλήματα. Ήταν οι ίδιες ακριβώς μητέρες που είχε παρατηρηθεί από τους ερευνητές ότι είχαν οι ίδιες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέματα υγείας, είτε σωματικής είτε ψυχικής, όπως στρες, κατάθλιψη ή ενδοοικογενειακή βία, όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας δρ. Fallon Cook.«Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε τις έγκυες γυναίκες, καθώς η καλή κατάσταση της υγείας και της ψυχολογίας τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική, όχι μόνο για τους εννέα μήνες αλλά και αφότου γεννηθεί το μωρό», σχολιάζει η ειδικός.