Print this page

4 ερωτήσεις να κάνετε στο γιατρό σας εάν είστε έγκυος μέσα στην πανδημία

Για τις οικογένειες που περιμένουν τον ερχομό ενός νέου μέλους αυτήν την περίοδο, το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι σίγουρα μια έξτρα πηγή στρες. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό για τις μέλλουσες μαμάδες να έχουν ένα σωρό απορίες σχετικά με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Οι πλέον αρμόδιοι για να καθησυχάσουν τις αγωνίες σας είναι φυσικά ο γυναικολόγος και η μαία σας, οπότε μην διστάσετε να τους ρωτήσετε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε, όπως:

Τι θα αλλάξει σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης από το γιατρό;

Μέχρι στιγμή, οι αρμόδιοι φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι ενώσεις μαιευτήρων-γυναικολόγων ανά τον κόσμο δεν έχουν αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τις οδηγίες τους για την παρακολούθηση μιας εγκυμοσύνης. Ωστόσο, είναι πιθανό ο γιατρός σας να θελήσει να σας προστατέψει από κάποιες μη αναγκαίες μετακινήσεις και ίσως σας προτείνει λιγότερες επισκέψεις στο ιατρείο του ή ίσως αναβάλει μερικές εξετάσεις τις οποίες θεωρεί ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο να κάνει αυτή τη στιγμή. Επειδή όμως τα δεδομένα και οι συστάσεις των ειδικών συνεχώς αλλάζουν, θα πρέπει να είστε σε στενή συνεργασία μαζί του για να ενημερώνεστε άμεσα. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας όποτε χρειάζεστε οδηγίες αλλά και πριν κλείσετε ραντεβού για οποιαδήποτε εξέταση.

Πότε να ξεκινήσω για το μαιευτήριο σε περίπτωση τοκετού;

Στόχος όλων αυτή την περίοδο είναι να αποφεύγεται ο άσκοπος συγχρωτισμός ανθρώπων, οπότε πριν ξεκινήσετε για το μαιευτήριο επικοινωνήστε με το γυναικολόγο ή τη μαία σας και εξηγήστε λεπτομερώς τι νιώθετε. Είναι πολύ πιθανό να απέχετε ακόμα αρκετά από τον τοκετό (ιδιαίτερα εάν πρόκειται για το πρώτο σας παιδί, οπότε η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί αρκετές ώρες) και να σας συστήσουν να περιμένετε στο σπίτι για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιο μαιευτήριο όταν υπάρχον συμπτώματα όπως έντονος πόνος, αιμορραγία ή εάν δεν «ακούτε» το μωρό.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να βάλω στο βαλιτσάκι για το μαιευτήριο που δεν έχω σκεφτεί;

Τα πιο απαραίτητα από αυτά που θα χρειαστεί μια γυναίκα αμέσως μετά τον τοκετό (όπως εσώρουχα μιας χρήσης, πετσέτες και σερβιέτες) παρέχονται από τα μαιευτήρια, οπότε ακόμα κι αν έχετε ξεχάσει κάτι, σίγουρα δεν θα είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Αυτό που ίσως είναι σκόπιμο να σκεφτείτε μιας και πρόκειται να γεννήσετε εν μέσω πανδημίας είναι να φροντίσετε ό,τι πάρετε μαζί σας να είναι μιας χρήσης –εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Για παράδειγμα, πάρτε μικρές συσκευασίες σαμπουάν, αφρόλουτρου και οδοντόκρεμας και παντόφλες, κάλτσες και πιτζάμες που δεν σας πειράζει να μην ξαναπάρετε μαζί σας επιστρέφοντας στο σπίτι. Αφήνοντας  πίσω στο μαιευτήριο τα περισσότερα από τα πράγματα που φέρατε, μειώνετε τις πιθανότητες να πάρετε στο σπίτι κάτι που έχει ενδεχομένως μολυνθεί με τον ιό. Επίσης, μην ξεχάσετε το κινητό και φορτιστή για να έχετε επικοινωνία με τους δικούς σας ανθρώπους, μιας που οι πολλές επισκέψεις δεν ενδείκνυνται αυτή την εποχή.

Πώς θα καθησυχάσω το φόβο μου;

Ακόμα και χωρίς το ξέσπασμα του Covid19, η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός μωρού είναι φυσιολογικές διαδικασίες που δεν υπόκεινται σε σταθερούς κανόνες. Κάθε γυναίκα βιώνει αυτή την εμπειρία μοναδικά και διαφορετικά, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή συμβαίνει σε σχέση με ό,τι είχαμε στο μυαλό μας δεν πρέπει να μας τρομάζει. Θυμηθείτε ότι έχετε δίπλα σας σε όλη αυτή τη διαδρομή μια ομάδα ειδικών, όπως είναι ο γιατρός και η μαία αλλά και όλο το προσωπικό του μαιευτηρίου που ξέρει πώς να σας βοηθήσει να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας με ασφάλεια αλλά και να λύσουν κάθε απορία σας. 

Διαβάστε κι εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα που είναι έγκυος κατά την πανδημία του κορονοϊόυ...