Print this page

Πώς είναι να γεννάς εν μέσω πανδημίας!

Και μάλιστα, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης!

Η Tovah Haim, μητέρα δύο παιδιών και ιδρύτρια του Bodily, μας εταιρείας που ασχολείται με την φροντίδα και την εκπαίδευση γυναικών μετά τον τοκετό, πριν λίγες μέρες έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Γέννησε σε νοσοκομείο λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη που την ίδια περίοδο είχε να αντιμετωπίσει το τρομαχτικό ξέσπασμα του Covid-19 στην πόλη. Έτσι, βίωσε αυτή την έτσι κι αλλιώς αγχωτική εμπειρία γεμάτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Η ίδια μίλησε για τον τοκετό, θέλοντας να ενημερώσει και άλλες γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν αυτή την περίοδο.

«Ένα από τα βασικά πράγματα που ρώτησα τη γιατρό μου πριν έρθει η μέρα του τοκετού ήταν εάν ήταν ασφαλές να γεννήσω στη Νέα Υόρκη ή ήταν προτιμότερο να μεταφερθώ κάπου αλλού», λέει. «Εκείνη πίστευε ότι θα ήταν χειρότερο να πάω σε κάποιο μακρινό νοσοκομείο και να γεννήσω με γιατρό που δεν με είχε παρακολουθήσει για πολλούς άλλους –αν και τόνισε ότι η τελική επιλογή ήταν δική μου. Με προειδοποίησε επίσης ότι οι πιθανότητες να υπήρχε κάποια άλλη επίτοκος με Covid-19 στη μαιευτική κλινική ήταν πολλές και γι’ αυτό θα έπρεπε να είμαι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο».

Παρά τους αρχικούς δισταγμούς της, η Tovah τελικά μάλλον δεν είχε και πολλά να σκεφτεί για το πού θα γεννήσει, αφού η γιατρός της την έστειλε εσπευσμένα στα επείγοντα του νοσοκομείου μετά από κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού τους όπου βρήκε την πίεσή της πολύ υψηλή και το σίδηρο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Αμέσως μόλις πέρασε την πύλη του νοσοκομείου άρχισε να αγχώνεται καθώς διαπίστωσε ότι το νοσοκομείου ετοιμαζόταν και το ίδιο για lockdown. «Η αίθουσα αναμονής που συνήθως έχει πολύ κόσμο ήταν σχεδόν έρημη και οι λιγοστοί άνθρωποι που ήταν εκεί κοιτούσαν ο ένας τον άλλο από απόσταση ασφαλείας. Ο σύζυγός μου κι εγώ είχαμε στο νου μας να μην μπούμε στο ασανσέρ μαζί με άλλους ούτε να πατήσουμε κουμπιά. Όλοι τηρούσαν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ασθενείς φορούσαν ως επί το πλείστον μάσκες –εκείνοι που δεν φορούσαν μου προκαλούσαν άγχος».

Μέσα σε λίγες ώρες, η Tovah ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να κάνει καισαρική, καθώς διαγνώστηκε με προεκλαμψία. Παρόλο που ήθελε να γεννήσει φυσιολογικά, ήταν ευγνώμων που η γιατρός της έδρασε τόσο γρήγορα. Καθώς ετοιμαζόταν για τη διαδικασία, πρόσεξε ότι κάποιοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο δεν φορούσαν μάσκες, αλλά πλέον έπρεπε να μπει και να γεννήσει για το καλό του μωρού της.

«Ο τοκετός ήταν πολύ σύντομος. Έμεινα στο νοσοκομείο δύο βράδια και τελικά βγήκα σε λιγότερο από 48 ώρες –που με καισαρική και όχι ακόμα απολύτως σταθερές ενδείξεις στις ζωτικές λειτουργίες είναι πάρα πολύ σύντομο, αλλά η γιατρός μου δεν ήθελε να μείνω περισσότερο σε ένα περιβάλλον όπου θα μπορούσα να κολλήσω τον ιό».