Print this page

Όταν το έμβρυο «κλωτσάει»

Πώς να αξιοποιήσετε τις κινήσεις του για να βεβαιωθείτε για την καλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Η στιγμή που μια μέλλουσα μαμά αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά το έμβρυο να κινείται μέσα στο σώμα της είναι μαγική. Από αυτή τη στιγμή και μετά, έχει συνεχώς την αίσθηση ότι συγκατοικεί στο σώμα της μαζί με κάποιον άλλον και δεν είναι ποτέ μόνη. Όμως, το να παρακολουθεί τις κινήσεις του μωρού, εκτός από μια διασκεδαστική διαδικασία που τη βοηθάει να δεθεί μαζί του ήδη πριν το πάρει στην αγκαλιά της, είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία να τσεκάρει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί συνιστούν στις εγκύους να αρχίσουν να καταγράφουν τις «κλωτσιές» του μωρού από την 28η εβδομάδα της κύησης. Όχι για να τους προκαλέσουν έξτρα άγχος αλλά, αντιθέτως, για να μπορούν να καθησυχαστούν ότι όλα πάνε καλά. Όπως εξηγεί η μαιευτήρας-γυναικολόγος Ruth Fretts, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εξειδικευμένη στην αποτροπή της παλίνδρομης κύησης «το να παρατηρηθεί μια μείωση στην κινητικότητα του εμβρύου δεν σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη δεν θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει συστηματικά».

Πώς να μετράτε την κινητικότητα του εμβρύου

- Επιλέξτε μια ώρα της ημέρας που το μωρό σας είναι συνήθως πιο ενεργητικό από ό,τι συνήθως. Για τις περισσότερες εγκύους αυτό συμβαίνει μετά από ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ.

- Βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν κοιμάται και αφού καθίσετε αναπαυτικά με τα πόδια ανασηκωμένα ή ξαπλώσετε στο πλάι, αρχίστε να μετράτε τις φορές που κινείται. Όλες οι κινήσεις μετράνε: οι στροφές, οι αλλαγές θέσης, τα «βαρελάκια», οι κλωτσιές. Ο λόξυγκας δεν μετράει.

- Καταγράψτε το χρόνο που απαιτείται για να νιώσετε 10 κινήσεις.

Για πολλές γυναίκες αυτή η διαδικασία διαρκεί 10-15 λεπτά, όμως μην αγχωθείτε εάν σας πάρει περισσότερο –μπορεί να χρειαστείτε έως και δύο ώρες για να καταγράψετε δέκα κινήσεις. Ιδιαίτερα οι υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να «ακούσουν» το μωρό. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι όσο περνούν οι εβδομάδες, οι κινήσεις του εμβρύου δεν είναι το ίδιο έντονες, καθώς το μωρό διαθέτει όλο και λιγότερο χώρο για να κινηθεί μέσα στη μήτρα.

Εάν ανησυχείτε ότι κάτι δεν πάει καλά

Εάν διαπιστώσετε ότι έχουν περάσει πάνω από δύο ώρες που κάθεστε και αφουγκράζεστε το μωρό κι εκείνο δεν έχει κινηθεί αρκετά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Εκείνος είναι πιθανό να σας ζητήσει να κάνετε καρδιοτοκογραφία. Πρόκειται για μια απλή εξέταση που μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Η έγκυος κάθεται ξαπλωμένη για περίπου μισή ώρα και φοράει δύο ζώνες με τους μετρητές του εμβρυϊκού καρδιακού παλμού και των συστολών της μήτρας. Εναλλακτικά, μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα. Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας εάν νιώθετε ότι η κινητικότητα του εμβρύου δεν είναι όπως συνήθως.