Print this page

8 πράγματα που κανείς δεν ξέρει μέχρι να κάνει μωρό

Όσο κι αν προετοιμαστεί μια γυναίκα στην περίοδο της εγκυμοσύνης, όσα βιβλία κι αν διαβάσει, όσες συμβουλές κι αν ακούσει, το σίγουρο είναι ότι μετά τη γέννηση του μωρού θα κατανοήσει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο μερικά πράγματα όπως αυτά:

Πόσο πολύτιμος είναι ο ύπνος

Δεν υπήρχε άνθρωπος που δεν σας είχε προειδοποιήσει να απολαύσετε τον ύπνο τώρα που μπορείτε. Όμως για να καταλάβει κανείς την εξάντληση και την παντελή έλλειψη ύπνου ενός νέου γονιού, πρέπει να γίνει ακριβώς αυτό: νέος γονιός. Έννοιες όπως «ας κοιμηθώ λίγο παραπάνω το Σαββατοκύριακο» ή «ας κοιμηθώ τουλάχιστον έξι ώρες συνεχόμενες» απλά ανήκουν στο παρελθόν (εντάξει, και στο απώτερο μέλλον).

Τι σημαίνει «ελεύθερος χρόνος»

Θυμάστε τότε που ξαπλώνατε στον καναπέ, κοιτάζατε το ταβάνι και νιώθατε κάτι σαν ανία; Ε, λοιπόν, δεν πρόκειται να σας ξανασυμβεί, τουλάχιστον όχι άμεσα. Η πολυτέλεια –γιατί περί αυτού πρόκειται- του να μην έχεις να κάνεις τίποτα για περισσότερα από 10 λεπτά ανήκει στην προ παιδιού εποχή. Ίσως μπορείτε να απολαύσετε κάτι παρόμοιο όταν πάει για ύπνο το βράδυ, αλλά μέχρι τότε η εξάντληση είναι τόσο μεγάλη που το πιο πιθανό είναι να… καταρρεύσετε κι εσείς στο κρεβάτι σας.

Πόσο γρήγορα μπορείτε να ολοκληρώσει ένα γεύμα

Κανείς δεν τρώει πιο γρήγορα από μια νέα μητέρα. Ή μάλλον από μια μητέρα γενικά. Φαίνεται πως όλα τα μωρά έχουν αναπτυγμένο ένα αίσθημα που τους ειδοποιεί τη στιγμή ακριβώς που η μαμά τους κάθεται σε μια καρέκλα και βάζει κάτι στο στόμα τους. Αυτό το ένστικτο προφανώς τα οδηγεί ακριβώς αυτή τη στιγμή να νιώσουν την ανάγκη για γάλα, αλλαγή πάνας, αγκαλιά…. Η μόνη επιλογή που έχει η μαμά είναι να κατεβάσει, αμάσητο σχεδόν, το φαγητό της. Αν έχετε κι εσείς φτιάξει και καταβροχθίσει ένα ολόκληρο σάντουιτς σε δύο λεπτά, ξέρετε τι εννοώ.

Τι ακριβώς σημαίνει «ακαταστασία»

Εάν πριν κάνετε μωρό είχατε ένα θέμα με την τάξη και δεν μπορούσατε να διανοηθείτε ότι θα υπήρχαν πράγματα πεταμένα εδώ κι εκεί μέσα στο σπίτι σας, θα πρέπει κάπως να προετοιμαστείτε γι’ αυτό. Γιατί ελάχιστους μήνες μετά τη γέννησή του, θα διαπιστώσετε ότι δεν προλαβαίνετε να τακτοποιήσετε όλα αυτά τα τουβλάκια, τις σαλιάρες, τα λούτρινα ζωάκια και ένα σωρό άλλα αντικείμενα που ακόμα δεν ξέρετε πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται. Η συμβουλή μας; Δεν πειράζει, αφήστε τα όπου να ‘ναι –μόνο σηκώστε τα από το πάτωμα γιατί αν τα πατήσετε τη νύχτα, ειλικρινά, θα πονέσετε!

Πόση εσωτερική δύναμη διαθέτει

Εάν σας έλεγε κανείς ότι μπορείτε να επιβιώσετε μήνες ολόκληρους με ελάχιστες ώρες ύπνου, ίσως και να γελάγατε. Όμως υπάρχει μια αόρατη υπερδύναμη μέσα σε όλες τις μαμάδες που τους επιτρέπει να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο προκειμένου να φροντίσουν το μωρό τους. Λέγεται «αγάπη» (και, μερικές φορές, «καφές»).

Πόσο λίγα είναι τελικά τα πράγματα που έχει ανάγκη ένα μωρό

Τι έγιναν όλα εκείνα τα μικροσκοπικά «απαραίτητα» αντικείμενα για το μπάνιο του, το φαγητό του, το παιχνίδι του; Προφανώς, κάπου τα καταχωνιάσατε αφού σύντομα διαπιστώσατε ότι το μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του δεν έχει ανάγκη από τίποτα άλλο –εκτός από το γάλα του, ένα ασφαλές μέρος για να κοιμάται και την αγκαλιά σας.  Εάν ακόμα δεν έχετε αγοράσει όλα τα «απαραίτητα» για το μωρό, διαβάστε πρώτα αυτό εδώ… 

Πόση βοήθεια θα χρειαστεί

Είτε είστε εργαζόμενη και πρέπει σύντομα να επιστρέψετε στις επαγγελματικές υποχρεώσεις σας είτε μένετε με το μωρό στο σπίτι, είτε έχετε έναν πολύ βοηθητικό σύντροφο είτε μεγαλώσετε το παιδί σας μόνη σας, το σίγουρο είναι ότι όσο περισσότεροι μπορούν να σας στηρίξουν τόσο το καλύτερο! Οι γιαγιάδες, οι παππούδες, οι φίλοι, οι γείτονες, οι νταντάδες, όλοι είναι πολύτιμοι! Δεν έχει σημασία τι θα κάνουν για εσάς. Ακόμα και το να καθαρίσουν το νεροχύτη ή να απασχολήσουν το μωρό για δέκα λεπτά μέχρι να κάνετε ένα ντους, εκείνη τη στιγμή θα σας φανεί το πιο σημαντικό δώρο που σας έχουν κάνει ποτέ. Μια συμβουλή: κάθε φορά που κάποιος σας προσφέρει βοήθεια, δεχτείτε τη!

Πόση αγάπη μπορεί να νιώσει

Αυτό το υπέροχο, ζεστό συναίσθημα που σας τυλίγει όταν νιώθετε το έμβρυο να κινείται μέσα σας, πολλαπλασιάστε το επί ένα εκατομμύριο και θα έχετε μια κάπως ξεκάθαρη εικόνα του πώς θα νιώθετε όταν θα κρατάτε αυτό το μωρό στην αγκαλιά σας. Κι αν ήδη έχετε ένα μωρό (οπότε μάλλον γνωρίζετε όλα όσα τα παραπάνω, αλλά αναρωτιέστε εάν θα μπορέσετε να αγαπήσετε το επόμενο το ίδιο) θα ξαφνιαστείτε από τον τρόπο που η καρδιά ενός γονιού μεγαλώνει για να χωρέσει μέσα όλα τα παιδιά του!