Print this page

Πώς να διαλέξετε το ιδανικό πρώτο ρουχαλάκι του μωρού

Επιλέγοντας το outfit της πρώτης του «βόλτας», από το μαιευτήριο στο σπίτι.

Αναπόσπαστο κομμάτι της «βαλίτσας του μαιευτηρίου», το πρώτο ρουχαλάκι που θα φορέσει το μωρό σας για να περάσει μαζί σας το κατώφλι του σπιτιού του είναι αληθινά σημαντικό! Και παρόλο που στην αγορά θα βρείτε δεκάδες υπέροχα σετ με φορμάκια, σκουφάκια, καλτσάκια κ.λπ. η σωστή επιλογή δεν είναι πάντα αυταπόδεικτη. Αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε στο πιο να (πρωτο)πάρετε μαζί σας.

Είτε μένετε μακριά από το μαιευτήριο είτε στο διπλανό τετράγωνο, το πιθανότερο είναι ότι θα μεταφέρετε το νεογέννητο με αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει ότι το ρούχο που θα φοράει θα πρέπει να σας διευκολύνει στο να το ασφαλίσετε στο καθισματάκι και να το κάνει να νιώθει άνετα στην πρώτη του βόλτα στον κόσμο. Αποφύγετε όσα αφήνουν μεγάλο μέρος του σώματός του ακάλυπτα (π.χ. τα ποδαράκια) γιατί το δέρμα του είναι ακόμα πολύ ευαίσθητο και ίσως ερεθιστεί εάν τρίβεται πάνω στις ζώνες από το κάθισμα.

Φυσικά, η εποχή του χρόνου και συνεπώς η θερμοκρασία που επικρατεί θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή του ρούχου. Μην ξεχνάτε ότι τα βρέφη δεν μπορούν να ρυθμίσουν μόνα τους τη θερμοκρασία του σώματός τους και εξαρτώνται από εμάς για να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το κρύο ή τη ζέστη του περιβάλλοντος,

Ένα μακρυμάνικο φορμάκι που καλύπτει τα ποδαράκια με μια ζακέτα (εάν κάνει κρύο) είναι γενικά μια καλή επιλογή για τα πιο πολλά νεογνά. Το σκουφάκι και οι κάλτσες χρειάζονται τους χειμερινούς μήνες γιατί θα το ζεστάνουν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης. Καλό θα ήταν να πάρετε δύο – τρία σκουφάκια διαφορετικού μεγέθους ώστε να είστε σίγουροι ότι έχετε κάποιο που στέκεται καλά στο κεφαλάκι του χωρίς να το πιέζει.

Μπορεί αυτό που έχετε στο μυαλό σας να είναι πώς θέλετε να δείχνει το παιδί σας βγαίνοντας από το μαιευτήριο. Καλό όμως είναι να σκεφτείτε λίγο και τι θα είναι πιο πρακτικό για εσάς όταν θα βρεθείτε για πρώτη φορά μόνοι σας στο σπίτι μαζί του. Επιλέξτε κάτι που θα σας είναι εύκολο να ξεκουμπώσετε εάν χρειαστεί να του αλλάξετε πάνα αμέσως μόλις φτάσετε ή που μπορείτε να το βγάλετε εύκολα χωρίς να το αναστατώσετε, στην περίπτωση που μέχρι να φτάσετε έχει αποκοιμηθεί.

Πάρτε μαζί σας δύο ρουχαλάκια σε διαφορετικό μέγεθος. Αφενός, τα μεγέθη είναι μάλλον σχετικά και εξαρτώνται πολύ από την εταιρεία του ρούχου, οπότε μπορεί ακόμα κι ο αριθμός στην ετικέτα αντιστοιχεί στην ηλικία του μωρού, να του είναι πολύ στενό ή πολύ φαρδύ. Αφετέρου, τα μωρά γεννιούνται σε πολλά διαφορετικά μεγέθη, οπότε καλό είναι να έχετε επιλογές.

Προτιμήστε ένα φορμάκι ή παντελονάκι πυ καλύπτει όλο το πόδι (και τις πατούσες) παρά ένα «κανονικό» παντελόνι και κάλτσες, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να μείνουν στη θέση τους.