Print this page

Είναι ασφαλές να κάνει μια γυναίκα ποδήλατο ενώ είναι έγκυος;

Τι θα πρέπει να προσέξει. 

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν πολλοί όσοι ανακάλυψαν το ποδήλατο και πόσο πρακτικό και ευχάριστο είναι να κυκλοφορούν στη γειτονιά τους με αυτό το μέσο. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση εγκυμοσύνης; Είναι ασφαλές για μια γυναίκα να κάνει ποδήλατο κατά τη διάρκειά της;

Καταρχάς, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το ποδήλατο καθαυτό δεν είναι κάτι επικίνδυνο για μια έγκυο. Ωστόσο, ανάλογα με τη φάση της εγκυμοσύνης στην οποία βρίσκεται, θα πρέπει να σκεφτεί κάποια πράγματα και να πάρει μερικές προφυλάξεις πριν το χρησιμοποιήσει.

Για παράδειγμα, κατά το πρώτο τρίμηνο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η έγκυος να νιώσει ναυτία ή ζαλάδα –συμπτώματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την ισορροπία της και να προκαλέσουν ατύχημα.

Για το λόγο αυτό, ο πιο σημαντικός κανόνας είναι να ακούτε το σώμα σας: εάν αισθανθείτε ότι αρχίσετε να ζαλίζεστε, σταματήστε εκεί που είστε, κατεβείτε και συνεχίστε με τα πόδια. Επίσης, ποτέ μην ανεβαίνετε στο ποδήλατο νηστική ή αφυδατωμένη, καθώς και οι δύο αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα –φροντίστε να έχετε φάει κάτι ελαφρύ και πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό.

Άλλος ένας παράγοντας που κάνει το ποδήλατο κάπως επισφαλές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το γεγονός ότι εξαιτίας της δράσης των ορμονών και συγκεκριμένα της προγεστερόνης οι αρθρώσεις του σώματος χαλαρώνουν κι έτσι το σώμα είναι πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς. Για το λόγο αυτό, εάν επιμένετε να κάνετε ποδήλατο, μην παραλείπετε ποτέ τις διατάσεις πριν ανεβείτε και αφού κατεβείτε και σταματήστε εάν νιώσετε τους μυες ή τις αρθρώσεις σας να πονούν.

Τέλος, κατά το τρίτο τρίμηνο, είναι σκόπιμο να το αποφύγετε εντελώς, αφού το αυξημένο μέγεθος της κοιλιάς προκαλεί αλλαγές στο κέντρο βάρος του σώματος που επηρεάζουν την ισορροπία (εξάλλου, δεν είναι καθόλου βολικό να κάνεις ποδήλατο με μεγάλη κοιλιά). Επίσης, αυτή την περίοδο καλό είναι να μη ρισκάρετε το ενδεχόμενο πτώσης και τραυματισμού που μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του πλακούντα ή επικίνδυνη αιμορραγία.

Φυσικά, πολλά εξαρτώνται και από τη φυσική κατάσταση της γυναίκας πριν μείνει έγκυος. Εάν ποδηλατούσατε τακτικά και η εγκυμοσύνη εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, μπορείτε να συνεχίσετε –πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Εάν δεν είχατε ιδιαίτερη σχέση με το ποδήλατο πριν την εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσετε τώρα. Ίσως είναι προτιμότερο να ασχοληθείτε με μια άλλη, πιο ήπια μορφή άσκησης, όπως η γιόγκα ή το πιλάτες.