Print this page

Είναι ασφαλές για μια έγκυο να κάνει ηλιοθεραπεία;

Ποιος είπε ότι μια έγκυος δεν μπορεί να απολαύσει στις καλοκαιρινές διακοπές της τον ήλιο και τη θάλασσα! Όμως, μπορεί να μαυρίσει με ασφάλεια;

Οι έγκυες γυναίκες δείχνουν κατά κανόνα πιο λευκές από ό,τι συνήθως, καθώς τόσο οι πρωινές ναυτίες όσο και το άγχος που συχνά συνοδεύει την εγκυμοσύνη μπορεί να τις κάνει κάπως χλωμές. Είναι λοιπόν οι καλοκαιρινές διακοπές μια καλή ευκαιρία να τονώσουν λίγο το χρώμα τους και να αποκτήσουν ένα όμορφο μαύρισμα; Η απάντηση από τους ειδικούς, αν έπρεπε να τη δώσουμε με μια λέξη, είναι «όχι». Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο από ό,τι είναι γενικά, και κατά συνέπεια ακόμα πιο ευάλωτο στους κινδύνους της έκθεσης στον ήλιο.

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί το μαύρισμα στην εγκυμοσύνη

Η υπερέκθεση στις ακτίνες UV μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικά προβλήματα, όπως:

Καρκίνο του δέρματος. Τα ηλιακά εγκαύματα είναι γνωστό ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνων του δέρματος.

Πρόωρη γήρανση. Η λεγόμενη και «φωτογήρανση» οφείλεται στο γεγονός ότι οι ακτίνες UV καταστρέφουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο που διατηρούν τη νεανική όψη της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται γραμμές και ρυτίδες. Επιπλέον, η ηλιοθεραπεία, προκαλεί πανάδες και ανομοιόμορφο τόνο στο δέρμα, κάτι που επίσης αποτελεί σημάδι της γήρανσης.

Μέλασμα ή χλόασμα. Πρόκειται για την πιο συχνή διαταραχή της μελανίνης η οποία οφείλεται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης και μπορεί να προκαλέσει σκουρόχρωμα «μπαλώματα» στο δέρμα. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Οι ακτίνες UV καταστρέφουν το φυλλικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και ιδιαίτερα του νευρικού του συστήματος. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, κυρίως κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης δισχιδούς ράχης, μιας γενετικής ανωμαλίας που επηρεάζει το νευρικό σωλήνα του μωρού. Η περίοδος με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του προβλήματος είναι η οργανογένεση που συμβαίνει από την έκτη έως τη δέκατη εβδομάδα της κύησης.

Αφυδάτωση: Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί εφίδρωση και αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, ιδιαίτερα εάν δεν έχετε στο νου σας ότι πρέπει να πίνετε τακτικά νερό.

Τι πρέπει να προσέχει μια έγκυος στη θάλασσα

Για να απολαύσετε τις καλοκαιρινές διακοπές σας με ασφάλεια, λοιπόν, αποφύγετε όσο είναι δυνατόν την έκθεση στον ήλιο και επιπλέον:

- Επιλέξτε ένα αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30 και εφαρμόστε το 20 λεπτά πριν πάτε στη θάλασσα.

- Φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου και καπέλο όταν είστε σε εξωτερικό χώρο.

- Αποφύγετε να πηγαίνετε στην παραλία κατά τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας (από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι).

- Πίνετε πολύ νερό για να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

- Καθίστε στη σκιά μιας ομπρέλας ή ενός δέντρου και μην εκτίθεστε απευθείας στον ήλιο, για να αποφύγετε το ενδεχόμενο θερμοπληξίας και εγκαύματος.

- Μην τρώτε βαριά φαγητά (αλλά μην μένετε και εντελώς νηστική) όταν πηγαίνετε στη θάλασσα. Τόσο το φούσκωμα όσο και η πείνα μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδες.

- Φοράτε άνετα ρούχα από φυσικά υλικά που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.