Print this page

Στο δρόμο για τις διακοπές| Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν μπείτε στο αυτοκίνητο όταν είστε έγκυος

Είστε έγκυος και πρόκειται να κάνετε ένα πολύωρο ταξίδι με αυτοκίνητο; Να, όσα πρέπει να γνωρίζετε. 

Όταν είσαι έγκυος, πολλά από όσα δεν σκεφτόσασταν ποτέ πριν μπορεί να σας προκαλέσουν στρες και αβεβαιότητα. Οι διακοπές, δεν αποτελούν εξαίρεση. Αν λοιπόν πρόκειται να φτάσετε μέχρι τον προορισμό σας με αυτοκίνητο, ίσως αναρωτιέστε πόσο ασφαλές είναι κι αν μπορεί η πολύωρη παραμονή σας σε αυτό να προκαλέσει προβλήματα σε εσάς ή το μωρό.

Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το ταξίδι με το αυτοκίνητο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ή να προκαλέσει τοκετό. Μπορεί το ταξίδι με τρένο να είναι πιο ξεκούραστο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το αυτοκίνητο αντενδείκνυται σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως πρόπτωση τραχήλου, προδρομικός πλακούντας ή αιμορραγία και ο γυναικολόγος έχει συστήσει ακινησία και ξεκούραση, είναι σκόπιμο να αποφύγετε τη μετακίνηση ανεξάρτητα από το μέσο μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσετε.

Πόσο μακριά μπορείτε να πάτε

Πιο σημαντικό από το πώς θα φτάσετε στον προορισμό σας είναι η απόσταση που τον χωρίζει από το σπίτι σας ή από το κοντινότερο νοσοκομείο ή μαιευτήριο. Για παράδειγμα, δεν είναι συνετή επιλογή να κάνετε ένα ταξίδι 8 ή 10 ωρών με το αυτοκίνητο, ενώ γενικά δεν συστήνεται να απέχετε πάνω από 30 λεπτά από κάποιο νοσοκομείο.

Επίσης, μην παραλείψετε να ενημερώσετε το γιατρό σας για το πού έχετε σκοπό να πάτε και τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Ίσως υπάρχει κάποιος κίνδυνος που εσείς δεν έχετε προβλέψει κι εκείνος μπορεί να τον επισημάνει. Τέλος, είναι σημαντικό να ακούσετε τον εαυτό σας και να σταματήσετε ανά πάσα στιγμή αισθανθείτε πόνο, κόπωση ή συσπάσεις.

Τι άλλο να προσέξετε 

Είτε είστε εσείς ο οδηγός του οχήματος είτε όχι, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.  Όταν το σώμα μένει ακινητοποιημένο για πολλές ώρες συνεχόμενα, αυξάνονται οι πιθανότητες για φλεβίτιδα, δηλαδή σχηματισμό θρόμβου σε αιμοφόρο αγγείο. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, αρκεί να σηκώνεστε και να κινείστε για μερικά λετά κάθε μερικές ώρες. Τέλος, μην ξεχνάτε την σωστή ενυδάτωση. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας νερό και ένα ελαφρύ σνακ.