Print this page

Συμβουλές για εσάς που είστε έγκυος τα Χριστούγεννα

Πώς να περάσετε την εορταστική περίοδο χωρίς κούραση και με πολλή χαρά.

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή για να πιούμε και να φάμε περισσότερο, να προσφέρουμε και να λάβουμε δώρα και να κακομάθουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Τι γίνεται όμως εάν είσαι έγκυος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου; Τότε, θα πρέπει να υιοθετήσετε μια λίγο διαφορετική προσέγγιση και να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

Τρώτε μικρά γεύματα

Η δυσπεψία και η καούρα είναι από τα πιο συχνά προβλήματα της εγκυμοσύνης. Οφείλονται στην αύξηση της ορμόνης προγεστερόνη που προκαλεί χαλάρωση στους μυς, επιτρέποντας στο οξέα του στομάχου να βρουν το δρόμο προς τα επάνω. Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να καταστρέψει τα Χριστούγεννα. Το κλειδί είναι να μην το παρακάνετε με την ποσότητα του φαγητού, αλλά να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. 

Ακουμπήστε τα πόδια σας κάπου ψηλά

Οι δουλειές του σπιτιού, το μαγείρεμα και οι προετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια σας. Αυτό προκαλείται επειδή η μήτρα ασκεί πίεση στις φλέβες της λεκάνης και η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται. Για να το αντιμετωπίσετε, καθίστε αναπαυτικά και βάλτε τα πόδια σας σε ένα σκαμπό ώστε να ανασηκωθούν. Αυτή η στιγμή της ξεκούρασης είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να φάτε κι ένα υγιεινό σνακ, έτσι ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να μην πέφτουν πολύ χαμηλά και νιώσετε ζάλη.

Μην αγχώνεστε

Ακόμα κι αν επιμείνετε να ετοιμάσετε εσείς το χριστουγεννιάτικο γεύμα, καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια και να αφήσετε κάποιον άλλον να κάνει κάποιες από τις δουλειές. Σύμφωνε με μελέτες, ακόμη και το σχετικά μικρό, καθημερινό άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Απολαύστε την προσοχή

Όλοι θέλουν να περιποιηθούν και να φροντίσουν μια έγκυο. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και αφήστε τους να σας κακομάθουν.

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση

Επειδή είναι χειμώνας και δεν κάνει πολλή ζέστη, δεν σημαίνει ότι δεν έχετε ανάγκη από πολύ νερό. Η θερμοκρασία του σώματος μιας εγκύου είναι ήδη λίγο υψηλότερη από την κανονική, οπότε είναι σημαντικό να πίνετε άφθονα υγρά και να αποφεύγετε πολυσύχναστα μέρη.

Φορέστε άνετα ρούχα

Φέτος, είναι προτιμότερο να απαρνηθείτε τα ψηλά τακούνια και να φορέσετε κάτι πιο άνετο για το ρεβεγιόν και το εορταστικό γεύμα. Ειδικά φέτος που όλοι θα περάσουμε πιο «σπιτικές» γιορτές, κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει εάν επιλέξετε ένα απλό φαρδύ φόρεμα ή ακόμα και την αγαπημένη σας φόρμα.

Να είστε προετοιμασμένη

Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε ποιον πρέπει να καλέσετε εάν νιώσετε κάτι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Φροντίστε να έχετε κάποιου εύκαιρους τους τηλεφωνικούς τους αριθμούς της μαίας, του γιατρού και του μαιευτηρίου.