Print this page

Η Νέα Ζηλανδία θεσπίζει άδεια μετ’ αποδοχών για ζευγάρια που βιώνουν αποβολή

Η άδεια θα παρέχεται και στους δύο, ανεξάρτητα από το στάδιο της εγκυμοσύνης όπου συνέβη η αποβολή.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προωθεί νομοσχέδιο που παρέχει τρεις ημέρεςγονικής άδειας και στους δύο γονείς,σε περίπτωση αποβολής. Στη χώρα υπάρχει ήδη ένας νόμος που προβλέπει τριήμερη άδεια μετ 'αποδοχών για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση, αλλά μόνο στις περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη έχει ξεπεράσει τις είκοσι εβδομάδες. Η διαφορά με το νέο νομοσχέδιο είναι ότι σ’ αυτό δεν θα λαμβάνεται υπόψη το στάδιο της εγκυμοσύνης κατά το οποίο συμβαίνει η αποβολή. 

Η άδεια θα παρέχεται επίσης σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη αφορά παρένθετη μητέρα, αλλά δεν θα ισχύει στην περίπτωση που η κύηση διακοπεί οικειοθελώς. Η Νέα Ζηλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα επεκτείνει αυτή τη μορφή προστασίας στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. "Ελπίζω ότι θα είμαστε από η πρώτη αλλά όχι η τελευταία χώρα και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες που θα νομοθετήσουν για ένα πιο ανθρωπιστικό και δίκαιο σύστημα αδειών που θα αναγνωρίζει τον πόνο που βιώνει ένα ζευγάρι μετά από αποβολή η περιγεννητικό θάνατο ", είπε στο κοινοβούλιο η βουλευτής Ginny Andersen η οποία ήταν αυτή που έκανε την πρόταση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η φιλανθρωπική οργάνωση Sands New Zealand, η οποία βοηθά τους γονείς που έχουν χάσει παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,στη Νέα Ζηλανδία προκύτουν κάυε χρόνο 5.900 έως 11.800 αποβολές από τις οποίες το 95% συμβαίνει κατά τη 12η έως 14η εβδομάδες κύησης.