Print this page

Είναι αλήθεια: Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ενώ είναι ήδη έγκυος

Δεν είναι πολύ πιθανό, όμως μπορεί να συμβεί. 

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η είδηση ότι μια 39χρονη Βρετανίδα έμεινε έγκυος σε ενώ κυοφορούσε ήδη ένα μωρό, με αποτέλεσμα να γεννήσει δίδυμα τα οποία όμως είχαν συλληφθεί με τρεις εβδομάδες διαφορά!

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται επικύηση και είναι ιδιαίτερα σπάνιο (θεωρείται ότι αφορά το 0,3% των κυήσεων). Συμβαίνει όταν ένα ωάριο γονιμοποιείται και εμφυτεύεται στη μήτρα ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες μετά από ένα άλλο ωάριο, με αποτέλεσμα μια δεύτερη εγκυμοσύνη.

Έτσι, η γυναίκα είναι στη συνέχεια έγκυος με δύο μωρά, τα οποία όμως δεν είναι δίδυμα με τη συνήθη έννοια της λέξης. Εξάλλου, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με τα δίδυμα, σ’ αυτή την περίπτωση το ένα μωρό είναι μεγαλύτερο από το άλλο.

Πώς συμβαίνει η επικύηση

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης προκαλούν παύση της ωορρηξίας και έτσι δεν είναι δυνατό να απελευθερωθεί άλλο ωάριο. Αυτός είναι και ο λόγος που η περίοδος σταματά κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις όμως, για λόγους που δεν είναι σαφείς, η ωορρηξία συμβαίνει ξανά μετά τη σύλληψη του πρώτου μωρού. Έτσι, εάν υπάρξει σεξουαλική επαφή τότε είναι πιθανή η γονιμοποίησή του.

Τα καλά νέα είναι ότι εάν αυτό προκύψει, υπάρχουν πιθανότητες και τα δύο μωρά να ολοκληρώσουν την κύηση και να γεννηθούν υγιέστατα. Στην περίπτωση της Βρετανίδας, παρόλο που χρειάστηκε να γεννήσει στις 33 εβδομάδες (30 για το δεύτερο μωρό) και τα δύο παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και αναπτύσσονται φυσιολογικά.