Print this page

Πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη | Τι σχέση έχει με το IQ του μωρού

Έρευνα έδειξε ότι οι πρωινές ναυτίες μπορεί να έχουν κάποια σχέση με το πόσο έξυπνο είναι το μωρό που κυοφορείται. 

Για πολλές γυναίκες, η πρωινή ναυτία (που συνήθως δεν είναι μόνο «πρωινή») είναι ένα από τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα της εγκυμοσύνης και μάλιστα για αρκετές εβδομάδες. Τώρα όμως έχουν έναν λόγο να χαμογελούν, μιας και έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων του Τορόντο στον Καναδά που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Journal of Pediatrics, έδειξε ότι τα παιδιά που οι μαμάδες τους υπέφεραν από ναυτία στην εγκυμοσύνη είχαν υψηλότερο IQ!

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν δεδομένων από 121 παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και επτά ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης όσα οι μητέρες τους είχαν πρωινές ναυτίες σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ IQ σε σχέση με τα παιδιά που οι μητέρες δεν εμφάνισαν ναυτία στην εγκυμοσύνη. Τα τεστ αφορούσαν συγκεκριμένα δεξιότητες που σχετίζονταν με τη μνήμη και τη γλωσσική ανάπτυξη.

Οι συγγραφείς της έρευνας, ωστόσο, έσπευσαν να διευκρινίσουν πως τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι τα παιδιά όσων δεν εμφάνισαν πρωινή ναυτία έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη -απλώς τα άλλα είχαν λίγο υψηλότερες επιδόσεις.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι για την ναυτία ευθύνονται κάποιες ορμόνες του πλακούντα, οι οποίες είναι πιθανό να σχετίζονται και με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού.