Print this page

Οι τροφές που καταπολεμούν την πρωινή ναυτία

Ο πιο απλός τρόπος να αντιμετωπίσετε ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Η πρωινή ναυτία είναι μια από τις πιο συνηθισμένες και ενοχλητικές “παρενέργειες” της εγκυμοσύνης, Παρόλο που αφορά ένα μεγάλο αριθμό εγκύων, οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για ποιο λόγο συμβαίνει. Με κάποιο τρόπο φαίνεται ότι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επηρεάζουν ως ένα βαθμό τα σημεία του εγκεφάλου που ελέγχουν τη τάση για εμετό και προκαλούν ναυτία. Άλλες θεωρίες, τη θέλουν να οφείλεται στην αυξημένη αίσθηση της όσφρησης που προκαλείται στην εγκυμοσύνη -κάτι που συμβαίνει προκειμένου η μητέρα να μπορεί να προστατεύει πιο αποτελεσματικά το μωρό της, αποφεύγοντας ό,τι μυρίζει “επικίνδυνα”. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποιοι τρόπο να μειώσετε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση. Ένας από αυτούς είναι να βάζετε στην καθημερινή διατροφή σας αυτές τις τροφές που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας.

 

Αλμυρά κράκερ

Βάλτε ένα κουτί με κράκερ στο κομοδίνο σας και τσιμπήστε δυο – τρία μόλις ξυπνήσετε. Το άδειο στομάχι είναι πιο εύκολο να προκαλέσει ναυτία, οπότε εάν έχετε φάει κάτι πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι αυξάνεττε τις πιθανότητες να νιώσετε καλύτερα. Προτιμήστε τα αλμυρά κράκερ (όσο πιο αλατισμένα, τόσο το καλύτερο.

 

Λεμόνι

Ακόμα κι αν δεν πιείτε το χυμό τους αλλά απλά μυρίσετε τη φλούδα ή γλύείναι πιθανό να νιώσετε καλύτερα. Καλό είναι να έχετε ένα λεμόνι στην τσάντα σας, ώστε να είναι εύκαιρο για να το χρησιμοποιήσετε όταν σας πιάσει ναυτία.

 

Τζίντζερ

Η συγκεκριμένη ρίζα που χρησιμοποιείται και στην κινεζική ιατρική είναι από τις αποτελεσματκές τροφές για την αντιμετώπιση της ναυτίας. Δοκιμάστε να τρίψετε λίγο μέσα στο τσάι ή πιείτε ένα ανθρακούχο ρόφημα με τζίντζερ ή βάλτε στο στόμα σας μια καραμέλα με τζίντζερ.

 

Μπανάνα

Είναι από τις καλύτερες επιλογές εάν νιώθετε το στομάχι σας ανακατεμένο. Η μπανάνα μειώνει τη ναυτία και επιπλέον περιέχει κάλιο που είναι σημαντικό για τον οργανισμό σας -ιδιαίτερα εάν κάνετε εμετούς.

 

Φρυγανιές (και άλλες ξηρές τροφές)

Πολλές έγκυες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη ναυτία μασουλώντας φρυγανιές, κουλούρια και άλλα ξηρά τρόφιμα. Αυτές οι τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ήπια γεύση, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πρωινή αδιαθεσία. Επιπλέον, το άμυλο μπορεί να απορροφήσει τα οξέα του στομάχου και να ανακουφίσει από την αναστάτωση.

 

 

Δημητριακά πρωινού

Τα δημητριακά συνήθως δεν έχουν έντονη μυρωδιά ή γεύση και έτσι σπάνια προκαλούν ναυτία. Επιλέξτε ένα είδος εμπλουτισμένο με μέταλλα και βιταμίνες και αποφύγετε όσα είναι γεμάτα με πρόσθετα σάκχαρα.

 

Παγωτό

 

Οι παγωμένες τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση της ναυτίας. Εάν θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη που περιέχεται στο παγωτό, προτιμήστε κρύο γιαούρτι, τιαγωμένα φρούτα ή δοκιμάστε να πιπιλίσετε ένα παγάκι.