Print this page

Εγκυμοσύνη και κορονοϊός | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πώς να προφυλαχτείτε, τι να κάνετε εάν κολλήσετε, ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες για το έμβρυο. 

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο κορονοϊός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο προκαλώντας πανικό. Σήμερα, η πανδημία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, καθώς υπάρχουν εμβόλια ενώ γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τα μέτρα προφύλαξης και αντιμετώπισης του ιού. Ωστόσο, το πώς ακριβώς η νόσηση από COVID-19 επηρεάζει τις έγκυες γυναίκες και τα έμβρυα παραμένει ακόμα κάτι που μελετάται από τους επιστήμονες. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων (CDC), οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια σε περίπτωση που κολλήσουν τον ιό. Οι ειδικοί έχουν βρει επίσης στοιχεία ότι ο κορονοϊός μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο μωρό μέσω του πλακούντα, ενώ έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά πρόωρου τοκετού από μητέρες που νόσησαν. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα νεογέννητα με COVID-19 αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσα από το μητρικό γάλα.

Κοροναϊός και εγκυμοσύνη

Είναι λογικό οι έγκυες γυναίκες να ανησυχούν για τον κορονοϊό. Εξάλλου, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ιογενείς ασθένειες λόγω αλλαγών που προκύπτουν λόγω εγκυμοσύνης στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η νόσηση από Covid-19 στην εγκυμοσύνη έχει περίπου τις ίδιες συνέπειες με τη νόσηση από γρίπη ή άλλη νόσο του αναπνευστικού. Από τη μελέτη των περιπτώσεων ιών κορανοϊού από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 7 Ιουνίου 2020 στις ΗΠΑ, το CDC διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες είχαν «περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU) και να λάβουν μηχανική στήριξη της αναπνοής». Ωστόσο, ο κίνδυνος θανάτου ήταν ο ίδιος τόσο για τις εγκύους όσο και για τις γυναίκες που δεν ήταν έγκυες.

Επίσης, σύμφωνα με τον Justin Brandt, MD, επίκουρο καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας στο τμήμα της μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής στο Rutgers Robert Wood Medical School στο New Jersey, "οι γυναίκες με COVID-19 ενδέχεται επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης  επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη" όπως αποβολή, πρόωρος τοκετός και περιορισμός ανάπτυξης του εμβρύου.

Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός το έμβρυο

Τον Ιούλιο του 2020, οι γιατροί στη Γαλλία κατέγραψαν τη μετάδοση COVID-19 από μια μητέρα σε έμβρυο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το μωρό γεννήθηκε και παρουσίασε νευρολογικά συμπτώματα, εγκεφαλικό οίδημα, ευερεθιστότητα και ακαμψία του σώματος, αλλά ανάρρωσε εντελώς εντός τριών εβδομάδων.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η μετάδοση μέσω του πλακούντα μπορεί να συμβεί – αλλά είναι μάλλον σπάνιο φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα μωρά με κοροναϊό έχουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές.

Πώς να αποτρέψετε τη μετάδοση

Εάν είστε έγκυος ή νέα μητέρα, συνιστάται να αποφεύγετε τα ταξίδια σε μέρη όπου υπάρχει έντονη εξάπλωση κορονοϊού και να μην αλληλεπιδράτε με άτομα που μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό. Επιπλέον, τηρείτε ευλαβικά, τους κανόνες ατομικής προστασίας, που περιλαμβάνουν καλό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας και αντισηπτικού με 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και τήρηση των αποστάσεων.

Τι να κάνω εάν κολλήσω κορονοϊό;

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα του κοροναϊού (βήχας, πυρετός, δύσπνοια), συμβουλευτείτε αμέσως το γυναικολόγο ή τον παθολόγο σας. Μείνετε ψύχραιμη και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει.