Print this page

8 τροφές που κάνουν καλό στην αντρική γονιμότητα

Και 5 που καλό είναι να αποφεύγει ένας άντρας όταν θέλει να αποκτήσει παιδί.

Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει βα προσέχει κάποιος ώστε να προετοιμάσει το σώμα του όταν θέλει να γίνει γονιός –κι αυτό ισχύει τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Ειδικότερα για τους υποψήφιους μπαμπάδες, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος και να αυξήσουν την ποσότητα των σπερματοζωαρίων -και άλλες που καλό είναι να αποφεύγουν όταν προσπαθούν να συλλάβει η σύντροφός τους.

Ένας άντρας θεωρείται ότι έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων εάν διαθέτει λιγότερα από 39 εκατομμύρια ανά εκσπερμάτιση. Ακούγονται πολλά, αλλά αν σκεφτεί κανείς το ταξίδι που πρέπει να κάνουν, δεν είναι και τόσο πολλά. Το πιο απλό που μπορεί να κάνει ένας άντρας που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί είναι να προσέξει τη διατροφή τους, ώστε να μην επηρεάσει τις πιθανότητές του να καταστήσει έγκυο τη σύντροφό του. Ωστόσο, όταν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη γονιμότητα, το ζευγάρι είναι σκόπιμο να συζητήσει με κάποιον ειδικό.

Οι 8 τροφές που ευνοούν την αντρική γονιμότητα

Στρείδια και καλοκυθόσποροι

Και τα δύο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα σε ό,τι αφορά τη γονιμότητα των ανδρών, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, την κινητικότητα του σπέρματος και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία, όπως έχει αποδειχτεί από μελέτες βελτιώνει την κινητικότητα, τον αριθμό και τη μορφολογία του σπέρματος. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C είναι η  ντομάτα, το μπρόκολο και το λάχανο.

Λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα

Το φυλλικό οξύ (επίσης γνωστό ως βιταμίνη Β) που περιέχεται στο σπανάκι, το μαρούλι, τα λαχανάκια Βριξελών και τα σπαράγγια βοηθά στην παραγωγή ισχυρού, υγιούς σπέρματος.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αργινίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να βελτιώσει τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Σολομός και σαρδέλες

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια και τα θαλασσινά –ιδιαίτερα στα λιπαρά, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες- συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του σπέρματος.

Χυμός ροδιού

Τα αντιοξειδωτικά στο χυμό ροδιού μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερη λίμπιντο και καλύτερη ανάπτυξη του σπέρματος.

Brazilian nuts

Είναι πλούσια σε σελήνιο που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και της κινητικότητας του σπέρματος.

Νερό

Γιια την παραγωγή υγιούς σπέρματος είναι σημαντικό ο οργανισμός να είναι καλά ενυδατωμένος.

Ποιες τροφές καλό είναι να αποφεύγετε

Τηγανητά

Οι τηγανητές τροφές μπορούν να μειώσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλήρη σε λιπαρά περιέχουν οιστρογόνα και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε γάλα αμυγδάλου ή σόγιας.

Αλλαντικά και τυποποιημένα κρέατα

Το μπέικον, το ζαμπόν, το λουκάνικο, τα κρέατα σε κονσέρβα μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Καφές

Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφεΐνης κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της σύλληψης με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Μάλιστα, αυτό φαίνεται να ισχύει τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.

Αλκοόλ

Μπορείτε να πιείτε ένα-δυο ποτήρια κρασί μια στο τόσο αλλά περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.