Print this page

Κορονοϊός | Τα αντισώματα από το εμβόλιο περνούν στο μητρικό γάλα

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι εμβολιασμένες θηλάζουσες μητέρες προστατεύουν από τον Covid και τα μωρά τους.

Το μητρικό γάλα ονομάζεται και «υγρός χρυσός» και όχι άδικα. Εκτός από τα δεκάδες άλλα σημαντικά οφέλη του, φαίνεται πως οι εμβολιασμένες για τον κορονοϊό μητέρες που θηλάζουν μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν προστασία και στα βρέφη τους.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα αντισώματα εμβολίου COVID-19 ανιχνεύονται στο μητρικό γάλα, πράγμα που σημαίνει ότι τα μωρά των εμβολιασμένων μητέρων που θηλάζουν αποκτούν και τα ίδια παθητική ανοσία έναντι του ιού. Αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους επίσημοι φορείς, όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστούν στις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες αλλά και σε εκείνες που έμειναν πρόσφατα έγκυες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Breastfeeding Medicine και έγινε από ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα μητρικού γάλακτος 21 γυναικών που είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και Moderna μεταξύ του Δεκεμβρίου 2020 και του Μαρτίου 2021. Δείγματα μητρικού γάλακτος και αίματος των μητέρων είχαν ληφθεί πριν από τον εμβολιασμό, μετά την πρώτη δόση και ξανά μετά τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα επίπεδα αντισωμάτων SARS-CoV-2 ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) και ανοσοσφαιρίνης G (IgG) που εκκρίνονται στο μητρικό γάλα των γυναικών, ειδικά μετά το δεύτερο εμβόλιο, είναι εντυπωσιακά υψηλά.

Παρόλο που η μελέτη ήταν μικρή, τα αποτελέσματα θεωρούνται πολλά υποσχόμενα και ενδεικτικά του πώς περιμένουμε να λειτουργήσουν τα εμβόλια.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά που εξακολουθούμε να μαθαίνουμε για το μητρικό γάλα και τα οφέλη του, και αυτό είναι που κάνει αυτή την έρευνα τόσο συναρπαστική -όχι μόνο για εμάς τους επιστήμονες αλλά για όλους», σχολίασε η Lauren Stafford, συγγραφέας της μελέτης, στο ScienceDaily . "Σκεφτείτε το μητρικό γάλα σαν μια εργαλειοθήκη γεμάτη με όλα τα διαφορετικά εργαλεία που βοηθούν στην προετοιμασία του βρέφους για τη ζωή. Ο εμβολιασμός προσθέτει άλλο ένα εργαλείο, που είναι η πρόληψη της νόσου COVID-19", συμπληρώνει ο καθηγητής Παιδιατρικής Josef Neu , MD, που συν-υπογράφει τη μελέτη "Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού, κι αυτός είναι άλλος ένας επιτακτικός λόγος για να εμβολιαστούν έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες."

Οι θηλάζουσες μητέρες που έχουν μολυνθεί με COVID-19 μπορούν επίσης να περάσουν ορισμένα αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί στο δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα στα βρέφη τους, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό δεν έχει τόσο μακροχρόνια επίδραση όπως συμβαίνει με τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού.